3.3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Germania, pionieră în parteneriatul primăriilor cu activiștii climatici 

Primarii germani au început să le ofere activiștilor climatici câte ceva din ceea ce își doresc

Protestele activistilor de mediu par să intre într-o nouă eră. Cel puțin, acestea sunt semnalele receptate dinspre Germania. De-a lungul țării, primarii germani au început să le ofere activiștilor climatici câte ceva din ceea ce își doresc. Parteneriatele între primării și activiștii climatici sunt soluția găsită de aceștia pentru a stopa prostestele de stradă.

De-a lungul Germaniei, orașele încheie acorduri cu activiștii climatici pentru a împiedica blocarea drumurilor de către protestatari.

Hanovra, deschizătoare de drum în discuțiile dintre primării și activiștii de mediu

Primarul Hanovrei, Belit Onay a anunțat săptămâna trecută că sprijină unele dintre revendicările grupului de protest ecologist Last Generation. La puțin timp după asta, orașele Tübingen și Marburg au urmat exemplul Hanovrei.

Last Generation sunt bine cunoscuți în Germania. Membrii săi se lipesc de drumuri pentru a sublinia necesitatea unei acțiuni mai dure împotriva schimbărilor climatice. „Last Generation a lansat, de aproape un an, acțiuni de nesupunere civilă în Germania, mai ales la Berlin”, spune Theo Schnarr, membru al grupului. „Dar în ultimele luni, l-am răspândit și în multe alte orașe și orașe din întreaga Germania.”

Mulți nu sunt de acord cu metoda de protest a Last Generation. Schnarr spune, însă, că aceasta creează un fel de „tensiune creativă”. El adaugă că, de când au început acest program de nesupunere civilă, au fost mereu deschiși pentru negociere.

Parteneriatele între primării și activiștii climatici: militând, împreună, pentru schimbare

Last Generation cer unele lucruri care, însă, nu pot fi oferite decât de către guvernul german. Doar acesta poate schimba, de fapt, legile și legislațiile. Tocmai de aceea, primarul Belit Onay a scris o scrisoare parlamentarilor germani de rang înalt. El a postat-o și pe contul său  de Instagram. În ea, Onay sprijină un apel pentru limitări de viteză pe autostrăzi, dar și un bilet de transport public, valabil la nivel național, de 9 euro. Acesta nu a fost de acord ca adunări ale cetățenilor – una dintre principalele revendicări ale ultimei generații – să aibă puterea de a legifera acțiunile climatice. Onay a spus, totuși, că aceste organisme ar trebui create pentru a consilia politicienii.

Primarul din Hanovra a primit critici pentru alegerea sa, unii spunând că acordul a fost în esență șantaj. „Unii oameni spun: „Bine, acest primar a fost șantajat? A făcut mai mult decât ar trebui să facă ca primar?’”, spune Schnarr. „Alții spun: „Da, bine, fiecare primar poate să scrie o scrisoare acum și apoi Last Generation va înceta să blocheze străzile”.

Dar Schnarr crede că a dat dovadă de curaj, scriind această scrisoare. Aceasta reprezintă, spune el,  acțiunea colectivă necesară pentru a combate schimbările climatice. „Suntem deja în contact cu o mulțime de primari în acest sens acum. Cred că putem ajunge la un fel de punct de răsturnare socială aici.” „Sper ca tânăra generație să nu cedeze”

Parteneriatele între primării și activiștii climatici, o soluție logică, conform primarului Marburgului

Cel mai recent acord cu activiștii pentru climat a fost încheiat de Dr. Thomas Spies din Marburg, de la Partidul Social Democrat (SPD).

„Așadar, în Marburg, au existat o serie de „campanii de lipire” ale Last Generation, aproape zilnic, în săptămâna precedentă”, spune acesta, pentru Euronews Green.

„I-am sunat, i-am invitat să vorbească despre ceea ce își doresc de fapt și dacă putem găsi modalități pentru ca cetățenii orașului universitar Marburg și autobuzele noastre să poată conduce din nou corespunzător.”

Spies spune că Last Generation au vrut să ceară guvernului federal și Bundestag-ului german trei lucruri: un consiliu al cetățenilor, limite de viteză și returnarea biletului de transport public de 9 euro la nivel național. Marburg și-ar dori deja să poată stabili propriile limite de viteză – ceva ce municipalitățile din Germania nu pot face. El spune că discuțiile și găsirea unei soluții comune sunt ceea ce vor ajuta lucrurile să progreseze, și protestele să înceteze. Văzând scrisoarea de la Hanovra, acesta a realizat că obiectivele lor climatice erau deja strâns aliniate cu grupul de protest. Asta l-a determinat pe Spies să încheie un acord cu Last Generation.

„Căutați o escaladare care să nu aducă decât multe necazuri? Sau mai întâi încercați să vorbiți unul cu celălalt și să vedeți despre ce este vorba?”„Decizia a fost ușor de luat”, conchide Spies.

spot_img
Latest news
știri