10.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Mediu sănătos: Inițiativele care și-au asumat acțiuni în 2022 și provoacă schimbări în 2023 | VIDEO

Menținerea unui mediu sănătos reprezintă cea mai importantă problemă cu care se confruntă societatea actuală. Astfel, vi-i prezentăm pe oamenii care și-au asumat o schimbare în 2022 și o continuă și pe parcursul acestui an, potrivit Bigissue.

Aceștia fac eforturi pentru a proteja mediul, pentru o justiție climatică și pentru o lume mai durabilă în 2023.

Mediu sănătos. Ann Hughes, directorul Flight Free UK

Pentru reducerea zborurilor este nevoie de o combinație de acțiuni guvernamentale și responsabilitate personală.

Astfel, echipa Flight Free UK le arată oamenilor cum să călătorească fără a recurge la zborul cu avionul.

Acest lucru nu numai că reduce amprenta de carbon, dar pune presiune asupra guvernului și a firmelor pentru a găsi alternative viabile. Anna Hughes este directorul Flight Free UK și a explicat care au fost reușitele în 2022:

„2022 fost un an bun pentru Flight Free UK. Am inspirat mii de oameni să nu mai zboare, iar peste 5.000 au semnat angajamentul nostru de a nu zbura timp de un an. Printre comentariile celor care și-au asumat angajamentul, menționez: „Nu mi-a plăcut niciodată poluarea avioanelor, dar au fost întotdeauna atât de rapide și comode” / „M-am simțit bine să acționez în acest sens și am avut multe conversații cu prietenii și familia despre criza climatică, care nu cred că s-ar fi întâmplat altfel”, a precizat Anna.

„A fost primul an când călătoriile au revenit la ceva asemănător cu normalul, ceea ce a însemnat că am putut împărtăși povești de călătorie de la oameni care au trăit aventuri uimitoare fără a zbura, inclusiv inter-railing (cu trenul – n.r.) prin Europa, traversând Munții Alpi cu bicicleta și mergând cu duba în Scoţia.

Reducerea zborului, acțiune cu impact uriaș asupra unui mediu sănătos

Suntem mândri să facem parte din mișcarea care determină o renaștere a transportului cu emisii scăzute de carbon în Europa, inclusiv o rețea extinsă de trenuri de noapte și mai multe rute de feriboturi între Regatul Unit și Europa continentală. Ne-am înregistrat ca organizație caritabilă anul trecut, ceea ce este o mare realizare pentru noi, deoarece este minunat să fim recunoscuți pentru toată munca pe care o facem”, a mai transmis Anna Hughes.

„Este vital să reducem emisiile în acest moment de urgență climatică, însă oamenii nu prea știu de unde să înceapă. Reducerea zborului este una dintre acțiunile cu cel mai mare impact pe care le putem întreprinde asupra climei, dar mulți oameni nu sunt conștienți de impactul real al aviației asupra mediului sau nu știu că există moduri alternative de călătorie. Munca noastră este de a-i informa cu privire la impactul aviației asupra climei și de a-i inspira să călătorească prin alte mijloace, într-un mod pozitiv și responsabil”, și-a continuat ideea directorul Flight Free UK.

„Noul nostru angajament se lansează în 2023: oamenii se pot înscrie pentru un an fără zbor sau pot alege un angajament care să se potrivească circumstanțelor lor personale. Nu oricine se poate abține de la toate zborurile, de exemplu cei care au angajamente de muncă sau de familie în străinătate. Scopul fundamental este normalizarea conceptului de a nu zbura și, în fiecare an, ne apropiem de obiectivul nostru, pe măsură ce tot mai mulți oameni aleg să rămână pe pământ. Sperăm că alte mii de oameni vor fi inspirați să se alăture angajamentului în acest an”, a conchis Anna Hoghes.

Inițiativele grupului Just Stop Oil

În ceea ce privește campaniile de mediu din 2022, grupul Just Stop Oil a avut un număr record de oameni care s-au expus public și au atras atenția asupra crizei climatice, de la închiderea drumurilor și până cățărarea pe clădiri și atacarea operelor de artă, evenimente care au atras reacții conflictuale.

Pentru a preveni catastrofa planetară, grupul solicită angajamentul guvernului Marii Britanii de a pune capăt tuturor noilor licențe de explorare și dezvoltare a producției de combustibili fosili.

„A mai trecut un an și miza continuă să crească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Just Stop Oil, Sean Irish.

„Am văzut eșecurile acestui guvern în ceea ce privește costul vieții, energia și crizele climatice; 2023 trebuie să fie anul rezistenței civile. Dacă acest guvern nu ne va acorda un viitor viabil, atunci, la fel ca în trecut, ne vom îndepărta consimțământul de a fi guvernați și vom acționa în rezistență civilă non-violentă până când drepturile noastre vor fi respectate și protejate”, a adăugat el.

Caprele care pasc pe plaja Bournemouth, sluție inedită pentru un mediu sănătos

În 2020, un consiliu a introdus capre de cașmir pe stâncile de lângă plaja Bournemouth pentru a controla speciile dăunătoare și invazive de arbuști.

Inițiativa a funcționat, iar speciile nedorite precum stejarul, troscotul japonez și bambusul nu mai domină în zonă. Acum, dimensiunea turmei se va dubla, deoarece s-a descoperit că pășunatul în zonă a crescut numărul de fluturi și plante indigene, dar a încurajat și specii rare, cum ar fi silvia de tufiș și șopârlele de nisip.

Acțiunile organizației Plastic Free North Devon

În calitate de surfer și reprezentant al Surfers Against Sewage, Claire Moodie a văzut direct impactul poluării cu plastic asupra mediului marin din North Devon. Ea este CEO al Plastic Free North Devon, o organizație de voluntari înființată în aprilie 2018 pentru a combate problema globală a poluării cu plastic prin acțiuni locale.

Plastic Free North Devon urmărește să educe, să susțină, să facă campanii și să încurajeze un consum mai conștient și, de asemenea, să crească gradul de conștientizare a problemelor de mediu. Organizația a pus presiune asupra consiliilor, organizațiilor și comunităților locale pentru a reduce direct poluarea cu plastic și i-a dus pe elevi în excursii de explorare a mediului local.

Inovația lui Pierre-Yves Paslier și Rodrigo Garcia González pentru protecția mediului

Fondatorii Notpla (prescurtare pentru „nu plastic”- n.r.) au dezvoltat o alternativă care speră că va împiedica un miliard de sticle de plastic să ajungă în ocean în fiecare an. Cei doi s-au întâlnit la studii, la Londra, și au fost motivați de job-ul anterior al lui Paslier, care lucra ca inginer de ambalare pentru L’Oréal.

Acesta a fost dezamăgit de cantitatea de plastic folosită în ambalaje și de poluarea cauzată de acesta.

Alternativa lor a fost făcută din extract de alge marine, numit și Notpla, care este natural, biodegradabil și este deja folosit pentru o gamă largă de produse, precum Ooho, un recipient circular care poate înmagazina lichide și mâncare.

Activistul Feargal Sharkey vrea un mediu sănătos

Feargal Sharkey a devenit cunoscut ca muzician la sfârșitul anilor ’70, cântând cu The Undertones și remarcându-se cu hit-ul Teenage Kicks.

Acum, Feargal Sharkey se individualizează pentru activismul său ecologic datorită campaniilor împotriva poluării râurilor britanice. A început în urmă cu un deceniu, când s-a pensionat și a devenit președintele celui mai vechi club de pescuit din Anglia, The Amwell Magna Fishery, de pe râul Lea din Hertfordshire.

Amploarea problemelor cauzate de poluare a devenit curând evidentă, iar Sharkey a dus Agenția de Mediu în instanță. De atunci, el a fost un critic deschis al eșecului guvernului de a reglementa industria apei.

Protestul lui Angus Rose din 2022

Anul trecut, Angus Rose a intrat în greva foamei timp de peste cinci săptămâni lângă Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii.

El a spus că refuză să cedeze până când ministrul de atunci al Energiei, Greg Hands, îl va determina pe cercetătorul Sir Patrick Vallance să le vorbească în mod public politicienilor despre briefingul „secret“ privind schimbările climatice al premierului de atunci, Boris Johnson, înainte de summitul COP26. Cererile sale au fost în cele din urmă îndeplinite parțial după 37 de zile.

Documentarul The Felling

The Felling este un documentar al lui Eve Wood și Jacqui Bellamy, și prezintă lupta, văzută ca o metaforă dintre David și Goliat, dintre locuitorii din Sheffield, care doreau să-și salveze copacii care erau tăiați ca parte a unui acord PFI de 2,2 miliarde de lire sterline, și autoritățile orașului, o corporație uriașă și poliție.

Inițiativa lui Daniel Edelstyn și Hilary Powell

Acești doi artiști sunt atât de sătui de inacțiunea politică în privința crizei energetice și a schimbărilor climatice, încât au preluat inițiativa și au transformat un drum într-o centrală de energie regenerabilă.

Ei și-au propus să instaleze panouri solare pe 150 de case victoriene de pe o stradă din estul Londrei. Este o modalitate de a reduce amprenta de carbon a fiecărei gospodării, precum și facturile de energie și reprezintă un model pentru restul Regatului Unit.

Protestele grupului Fossil Free London

Fossil Free London vorbește despre industria petrolului și gazelor. Grupul de activiști pentru schimbările climatice din Londra organizează acțiuni creative, spectacole și proteste pentru a arăta adevărata față a celor implicați sau legați de combustibilii fosili poluanți.

Una dintre reprezentațiile lor a devenit virală în 2022, când au falsificat reclame care vizau Barclays Bank, care s-a dovedit a fi cea mai mare finanțatoare din Europa a combustibililor fosili.

De asemenea, grupul luptă împotriva căutării de noi zăcăminte de petrol și gaze în Marea Nordului și organizează o varietate de discuții și evenimente axate pe climă pentru a crește gradul de conștientizare și a genera noi acțiuni de protest.

Latest news
știri