Sursa: digi 24

O inițiativă a Federației Asociațiilor Vânătorești, care propune ca animalele sălbatice să fie omorâte și pe timp de noapte, se află în acest moment în dezbatere în Parlament. Astfel potrivit proiectului, la inițiativa vânătorilor, animalele ar putea fi ucise cu sisteme sofisticate de vedere pe întuneric, lucru care i-a înfuriat pe activiștii de mediu. Inițiatorii proiectului spun că ar fi vorba doar despre speciile dăunătoare.  „Derogările se adresează în special gestionarilor de fonduri cinegetice, deci celor care administrează vânatul ţării şi s-a introdus posibilitatea folosirii sistemelor de termoviziune şi ochire pe timp de noapte în vederea combaterii speciilor dăunătoare: şacal, vulpe, bursuc, urs şi mistreţul pentru paza culturilor“, a explicat Radu Ghidău, avocat al Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti pentru Televiziunea Română.

Activștii spun că noaptea nu ar trebui să vâneze nimeni

Pe de altă parte activiștii de mediu spun că acest proiect cu siguranță îi va încuraja pe braconieri. „Atât timp cât există un control foarte bun al acestor dispozitive astfel încât ele să nu ajungă în mâini greşite, să nu fie folosite pentru braconaj, pot aduce siguranţă în ceea ce priveşte vânătoare pe timp de noapte, însă trebuie să ţinem cont că biodiversitatea are nevoie de perioade de linişte noaptea, că de asta nu vânăm în mod normal noaptea şi de asta nu am permis de-a lungul timpului folosirea unor astfel de dispozitive“, a explicat Ciprian Gălușcă, un reprezentant al Greenpeace România.

Cei care folosesc ogari vor primi amenzi duble

De asemenea, același act normativ arată că cei care sunt prinși că folosesc câini pentru a prinde vânatul riscă amenzi mari. Mai exact sancțiunile vor fi dublate de la 500 la 1.000 de lei, pentru persoanele care folosesc ogari. „La ora actuală se fac pariuri şi se prinde vânatul cu ogari. Este un fenomen foarte răspândit mai ales în zona de sud unde se fac adevărate pariuri cu ogari. Noaptea prind iepuri, căprioare, nu atât pentru valoarea cărnii de vânat, ci pentru distracţia persoanelor care deţin ogari“, a mai spus Radu Ghidău. Inițiativa a fost deja semnată de toate partidele mai puțin de USR.