16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Campionatul Reciclării. Școlile publice se pot înscrie în proiect

Campionatul reciclării, prima campanie națională de educație pentru mediu, are porțile deschise pentru școlile din România, potrivit g4media.

Proiectul își propune să promoveze Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalaje nereutilizabile. Organizatorii sunt Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRO. Premiile concursului se ridică la peste 250.000 de lei.

Campionatul Reciclării se adresează tuturor unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal publice din mediul urban, dar numai acolo unde există magazine Kaufland. Perioada de desfășurare a proiectului este martie-iunie 2023. Începând cu data de 13 martie, școlile sunt invitate să se înscrie pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi și regulamentul aferent.

Valoarea premiilor va fi după cum urmează:

  • Premiul I – 100.000 de lei;
  • Premiul II – 50.000 de lei;
  • Premiul III – 25.000 de lei;
  • 7 premii regionale în cuantum de 12.500 de lei;

Din aceste sume se vor face investiții în infrastructura educațională, în funcție de nevoile fiecărei unități în parte.

Campionatul reciclării. Etapele de desfășurare

„Pe lângă activitatea de colectare separată a deșeurilor, proiectul integrează două activități cheie de educație ecologică”, se arată în comunicat.

  • Etapa 1: cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, unde vor dobândi noțiunile de bază de educație ecologică. În plus, vor învăța cum să susțină ore de educație pentru mediu.
  • Etapa 2: facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educație ecologică pentru elevi.

„Proiectul se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților, care sunt invitați să contribuie la activitatea de colectare a deșeurilor și să susțină astfel școala din comunitatea lor. De asemenea, inițiativa vine în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde și subscrie obiectivelor Strategiei Naționale de Educație privind Mediul și Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României. Astfel, Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate excelentă pentru cadrele didactice de a dobândi cunoștințe de educație pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum și o oportunitate de a pune în aplicare cunoștințele teoretice privind gestionarea deșeurilor”, se precizează în comunicat.

Sistemul de Garanție-Returnare a devenit funcțional pentru comercianții de băuturi care vând aceste produse în recipiente de unică folosință din plastic, sticlă sau metal încă de anul trecut. Aceștia au fost obligați să se înregistreze pe site-ul platformei până la data de 28 februarie 2023.

spot_img
Latest news
știri