11.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

Cele cinci multinaționale responsabile de un sfert din poluarea cu microplastic a planetei

Doar cinci multinaționale sunt responsabile de un sfert din poluarea cu microplastic. Tu știai care sunt?

Poluarea cu microplastic reprezintă fără doar și poate o prolemă stringentă a societății actuale. Dar un sfert din această poluare este generată de numai cinci multinaționale, potrivit Presshub.

Un nou studiu a examinat 1,87 milioane de deșeuri de plastic din mediul înconjurător. Acestea au fost colectate între 2018 și 2022. Dintre deșeurile colectate, doar pentru aproximativ 50% a putut fi identificată originea. Pentru aproape un sfert dintre acestea, sursa de poluare a fost reprezentată de cinci multinaționale.

Dar care sunt aceste multinaționale ce poluează cu microplastic?

Ei bine, așa cum probabil vă gândiți, Coca-Cola se află pe locul 1. Următoarele pe listă sunt Nestlé și PepsiCo. În top cinci mai intră, de asemenea, Danone și compania de tutun Altria.

Studiul susține că dacă aceste companii ar fi conștiente de dezastrul produs și ar alege variante alternative de ambalaje în locul celor de unică folosință, cantitatea de deșeuri de plastic din mediu ar putea să fie redusă semnificativ.

Cele mai multe deșeuri provenite de la aceste multinaționale ajung să polueze mediul când sunt consumate în deplasare. Potrivit studiului, dacă produsele sunt consumate la domiciuliu, șansele sunt mai mari ca ambalajele să ajungă să fie reciclate.

După ce ajung în mediu, sup presiune forțelor naturale, ambalajele se dezintegrează și se transformă în microplastic. În ultimii ani, mai multe cercetări au arătat că există o conexiune directă între poluarea cu particule minuscule de plastic și diferite afecțiuni. Microplasticul și nanoplasticul au ajuns până în cele mai izolate locuri și în majoritatea organelor umane.

spot_img
Latest news
știri