21.3 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Ateliere Fără Frontiere: organizația care luptă împotriva excluziunii, sărăciei și discriminărilor, promovând și grija față de mediul înconjurător

Organizația promovează, în mod constant, gestionarea responsabilă a deșeurilor: foarte multe calculatoare colectate și reparate sunt donate școlilor din medii defavorizate din România

Ateliere Fără Frontiere este o organizație nonprofit, fondată în 2008, care se angajează în integrarea pe piața muncii din România a persoanelor provenind din medii vulnerabile.

Proiectele implementate de AFF sunt concepute pentru a răspunde nevoilor acestor persoane excluse din punct de vedere social, precum și pentru a promova gestionarea responsabilă a deșeurilor.

Mai mult, AFF promovează accesul la educație digitalizată în comunitățile dezavantajate sau izolate.

Ateliere Fără Frontiere oferă sprijin celor care au fost catalogați drept ”ne-angajabili”

Odată ce ajung la AFF, aceste persoane nu mai sunt doar beneficiari pasivi ai ajutoarelor sociale. Organizația își propune să îi ajute să se transforme din indivizi excluși și marginalizați în persoane independente și demne.

Practic, prin intermediul programelor implementate și desfășurate, persoanele marginalizate devin cetățeni activi și contribuabili la societate.

Pentru a-și îndeplini misiunea, organizația a dezvoltat patru ateliere de integrare socio-profesională: educlick, remesh, ferma bio&co și logietic.

În aceste ateliere, furnizăm servicii personalizate, inclusiv acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică, pentru a dezvolta competențele persoanelor defavorizate”, au transmis membrii organizației.

Persoanele vulnerabile sunt reintegrate pe piața muncii, învățând și despre grija față de mediu

În cadrul atelierelor sunt desfășurate mai multe activități, care promovează o economie circulară, solidară și sustenabilă.

Educlick este atelierul în care sunt colectate, dezmembrate și pregătite pentru reciclare deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE);

Tot aici, sunt colectate și pregătite pentru reutilizare calculatoare care vor fi donate școlilor din medii defavorizate din România.

În 15 ani organizația a echipat laboratoare IT în mai mult de 10% din școlile din mediul rural din România, cu peste 27.000 echipamente IT donate.

Remesh este atelierul în care organizația transformă bannerele și mesh-urile publicitare în produse și accesorii fashion, etice și sustenabile. Bannerele și mesh-urile nu au soluție de reciclare în afara incinerării – proces extrem de nociv deoarece multe materiale publicitare sunt realizate din PVC, care conține clor.

În 15 ani de activitate două tone de deșeuri de publicitare au fost colectate și transformate în peste 77.000 de produse fashion și home&deco. Zecile de mii de produse au fost cusute de angajații în inserție socio-profesională, în special femei afectate de violență domestică, trafic de ființe sau mame singure. Companiile cu peste 50 de angajați care comandă produse etice remesh sunt scutite de 1/2 din plata pe dizabilitate deoarece remesh are statut de Unitate Protejată Autorizată sub numele SC ECO Atelierul Social SRL.”, au explicat reprezentanții AFF.

Ateliere Fără Frontiere: ”Credem în sisteme alimentare mai bune”

Bio&co este ferma socială a asociației Ateliere Fără Frontiere, certificată ecologic.

Aici sunt aplicate principiile strategiei Uniunii Europene ”de la fermă la consumator” sau ”from farm to fork”.

Credem în sisteme alimentare mai bune: o hrană mai sănătoasă, asigurarea securității alimentare, un venit echitabil pentru lucrătorii agricoli, reducerea amprentei de mediu. În același timp, acestor persoane le oferim o punere în situație de muncă – contract de muncă și salariu, pentru a avea acces la drepturi, a se reabilita și a învăța deprinderile de muncă. La sfârșitul parcursului de acompaniere socio-profesională la Ateliere Fără Frontiere, îi sprijinim să se angajeze pe piața convențională a muncii sau în forme protejate”, au adăugat membrii AFF.

Atelierele de inserție sunt entități fără personalitate juridică, veniturile din activitățile economice și fondurile obținute din subvenții și sponsorizări fiind utilizate exclusiv pentru activitățile asociației de interes general și nonpatrimonial.

În jurul activităților de inserție organizația a creat programe, proiecte și campanii pentru a:

  • Lupta împotriva excluziunii, sărăciei și discriminărilor;
  • Lupta împotriva risipei și poluării;
  • Construi solidaritatea și susține educația și dezvoltarea locală.

Principiile care pe care se axează Ateliere Fără Frontiere sunt următoarele:

  • Omul este în centrul tuturor activităților și proiectelor organizației;
  • Parteneriatul, mutualizarea experienței și deschiderea spre ceilalți este la baza tuturor acțiunilor AFF;
  • Integrarea principiilor de dezvoltare durabilă, echitate socială, egalitate de șanse, repartizare mai justă a resurselor, responsabilitate colectivă și individuală, economie socială și circulară.

Ateliere Fără Frontiere este parte din Rețeaua Româna a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE). Scopul RISE este promovarea integrării sociale, profesionale și economice a persoanelor în dificultate din România pe piața muncii, prin dezvoltarea întreprinderilor sociale.

RISE militează pentru politici în domeniul social și al coeziunii, economic și de mediu care să garanteze exercitarea deplină, cu respectarea demnității umane a accesului tuturor la drepturile esențiale privind ocuparea, educația, locuința, întreținerea, cultura și bunăstarea, inclusiv a persoanelor excluse și marginalizate.

Latest news
știri