18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Microplasticele descoperite în penisul uman ridică întrebări privitoare la disfuncția erectilă

Cercetptorii se întreabă pentru prima dată dacă microplasticele recent descoperite în penisul uman ar putea juca un rol în disfuncția erectilă.

Microplasticele au fost descoperite în penis pentru prima dată. Acest lucru ridică întrebri serioase cu privire la potențialul rol în disfuncția erectilă, scrie The Guardian.

Reamintim că recent, poluanții au fost detectați în testicule și în lichidul seminal. Ca urmare a faptului că fertilitatea masculină a scăzut în ultimele decenii, cercetătorii spun că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la potențialele daune ale microplasticelor asupra reproducerii.

Oamenii de știință consideră că penisul ar putea fi deosebit de vulnerabil la contaminarea cu microplastice. Acest lucru e favorizat de fluxului sanguin ridicat în timpul erecției. Oamenii ingerează microplastice prin mâncare, băutură și respirație, iar particulele au fost detectate în sânge.

Studiul a evaluat țesutul prelevat de la cinci bărbați care au fost supuși unei intervenții chirurgicale legate de disfuncția erectilă. Microplasticele au fost găsite în patru cazuri. PET-ul și polipropilena au fost cele mai răspândite. Ambele sunt folosite în ambalajele pentru alimente, băuturi și în alte produse uzuale.

Se pare că există o contaminare pe scară largă a corpului oamenilor cu microplastice, oamenii de știință le găsesc oriunde s-ar uita. Impactul asupra sănătății este încă necunoscut, dar s-a demonstrat că microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator.

Microplasticele descoperite în penisul uman ridică întrebări privitoare la disfuncția erectilă

Microplasticele pot provoca inflamații în țesuturi, așa cum o fac particulele de poluare a aerului. De asemenea, substanțele chimice din materiale plastice ar putea provoca la rândul lor daune. Medicii au descoperit un risc substanțial crescut de deces prin accident vascular cerebral și atac de cord la persoanele ale căror artere au fost contaminate cu microplastice.

Milioane de tone de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu în fiecare an și multe sunt descompuse în microplastice. Acestea au poluat întreaga planetă, de la Muntele Everest până la cele mai adânci oceane.

Dr Ranjith Ramasamy, care a condus noile cercetări în timp ce era la Universitatea din Miami din SUA, a declarat:

„Penisul este un organ vascular, spongios, deci este cu siguranță vulnerabil. Știm că disfuncția erectilă este multifactorială. Avem nevoie de hormoni buni, nervi, alimentare cu sânge și țesut muscular neted pentru a avea o erecție.

„Am descoperit că microplasticele erau prezente în mușchiul neted al penisului. Tot ce știm este că nu ar trebui să fie acolo și bănuim că ar putea duce la disfuncția mușchilor netezi”, a spus el.

Ramasamy a spus că este nevoie urgentă de mai multe cercetări pentru a determina rolul potențial al microplasticelor în disfuncția erectilă și infertilitatea masculină. Numărul de spermatozoizi la bărbați a scăzut de zeci de ani într-un mod inexplicabil. Studii recente pe șoareci au raportat că microplasticele au redus numărul de spermatozoizi și au cauzat anomalii și perturbări hormonale.

spot_img
Latest news
știri