6.3 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Peste 10.000 de structuri precolumbiene antice ar exista în Amazonia

Cercetătorii estimează că în Amazonia există peste 10.000 de structuri umane antice.

Potrivit unor noi cercetări, probabil că există peste 10.000 de situri arheologice precolumbiene ascunse în bazinul Amazonului, potrivit IFL Science.

Societățile indigene au trăit în bazinul Amazonului de mai bine de 12.000 de ani. De-a lungul istoriei lor, aceste popoare antice au dezvoltat diverse tehnici de cultivare și transformare a pământului. Aveau cunoștințe profunde despre terasamentul, dinamica hidrografică, îmbogățirea solului și ecologia plantelor și animalelor. Acest lucru le-a permis să creeze un peisaj domesticit care a fost potrivit pentru locuirea umană.

Aceste transformări ale peisajului și structurilor de pământ pe care le-au creat au avut un impact de durată asupra pădurii în care locuiau. Cu toate acestea, dimensiunea și amploarea acestor transformări nu sunt bine cunoscute.

Acest lucru se datorează faptului că nu a existat niciodată un studiu cuprinzător al siturilor precolumbiene.

„Extinderea masivă a siturilor arheologice și a pădurilor modificate de om pe scară largă în Amazonia este de o importanță critică pentru stabilirea unei înțelegeri precise a interacțiunilor dintre societățile umane, pădurile amazoniene și clima Pământului, explică autorii în lucrarea lor.

Peste 10.000 de situri în Amazonia

Anterior, LiDAR a identificat multe structuri precolumbiene și lucrări de terasamente. Acestea erau necunoscute ca a exista în America Centrală și de Sud. Această tehnică folosește lumina pentru a scana ce se află sub învelișul pădurii. Poate detecta și măsura mici modificări ale topografiei de pe suprafața solului.

Folosind aceste date, Vinicius Peripato și colegii săi au cercetat 5.315 kilometri pătrați de date LiDAR. Ei au descoperit 24 de structuri necunoscute create de om, inclusiv sate fortificate, structuri defensive și ceremoniale. Au fost detectate, de asemenea, așezări în vârful munților și geoglife.

Acest lucru poate suna impresionant, dar teritoriul cercetat reprezintă doar 0,08% din suprafața totală a Amazoniei. Potențial mai sunt multe de descoperit.

Pentru a rezolva acest lucru, Peripato și echipa au combinat datele din sondajul lor cu cele din alte studii care identificaseră anterior structuri din bazinul Amazonului. Ei au evaluat aceste date cu un model de distribuție special predictiv care estimează că între 10.272 și 23.648 de structuri precolumbiene sunt încă nedescoperite, în special în sud-vestul Amazoniei.

spot_img
Latest news
știri