8.6 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Țara care vrea să însămânțeze norii pentru a reduce poluarea

Autoritățile malaeziene au pregătit o serie de măsuri, inclusiv însămânțarea norilor și închiderea școlilor, pentru a combate poluarea aerului cauzată de sutele de incendii care au avut loc în Indonezia, conform EFE și laprensalatina.

Într-o declarație de luni seara, Ministerul Resurselor Naturale, Mediului și Schimbărilor Climatice al țării a subliniat posibilele acțiuni după ce a detectat aproximativ 250 de incendii pe insulele indoneziene Borneo și Sumatra.

Nivelurile de poluare a aerului au atins un „nivel nesănătos” în 11 zone. Acestea includ părți din Kuala Lumpur, luni după-amiază.

În districtul Cheras din sud-estul Kuala Lumpur, indicele de poluare a aerului a fost de peste 160 de puncte în ultimele 24 de ore.

Calitatea aerului din țară a continuat să se deterioreze. În mai multe zone s-au înregistrat niveluri nesănătoase de calitate a aerului. Acestea au fost în special pe coasta de vest a Malaysiei peninsulare.

Malaysia vrea să însămânțeze norii pentru a reduce poluarea

Conform planului, autoritățile au menționat posibilitatea însămânțării artificiale a norilor. Ei vor să provoace precipitații în zonele în care indicele de poluare a aerului ar depăși normele admise.

Însămânțarea norilor, o tehnică folosită din 1946, este cea mai comună metodă de modificare artificială a vremii. Se realizează prin dispersarea în aer a unor substanțe precum iodură de argint, gheață carbonică și chiar sare. Acestea sunt aruncate de regulă din aeronave.

Ministerul malaezian a mai spus că va suspenda activitățile în aer liber în școli și creșe dacă indicele depășește 100 de puncte. De asemenea, va închide „imediat” anumite zone dacă poluarea aerului atinge 200 de puncte.

Săptămâna trecută, Malaysia a dat vina pe Indonezia pentru poluarea aerului. Problema au fost incendiile de pe teritoriul indonezian, însă Jakarta a negat.

spot_img
Latest news
știri