România, afectată de erupția vulcanului Cumbre Vieja: nori de cenușă și gaze toxice

Foto: Aljazeera
Foto: Aljazeera

Agențiile de mediu europene au transmis că, în urma erupției vulcanului Cumbre Vieja, un nor de cenușă vulcanică și gaze toxice vor acoperi sudul și vestul Europei.

În aceste condiții, specialiștii români se așteaptă la o creștere a concentrației de dioxid de sulf din aer, dar și la ploi acide, precizează Știrile Pro Tv.

Compuși periculoși, existenți în atmosferă, după erupția vulcanului Cumbre Vieja: acid sulfuric și clorhidric

Silviu Gurlui, profesor universitar, a precizat că, în România, valul a patruns încă din dimineața zilei de 26 septembrie. Acesta a mai adăugat că maximul va fi în cursul zilei de azi. De asemenea, Silviu Gurlui a explicat că norul traversează țara de la sud-vest la nord-est.

E foarte consistent, știm că are dioxid de sulf. Dar e posibil să aibă agenți halogeni: clor, brom. În atmosferă, suferă transformări care pot fi compuși mai periculoși, acizi, acid sulfuric, clorhidric”, a precizat profesorul universitar.

Efectele pe termen lung ai acestor compuși în atmosferă se pot resimți la nivel climatic și pot modifica inclusiv stratul de Ozon al pământului, mai precizează sursa citată.

Corina Lupu, director ANPM: “Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât sunt mai periculoase. Monitorizăm pulberile în suspensie, oxizii de carbon, sulf benzen, îi menționez pe primii care pot avea legătură cu această erupție și nu sunt până acum creșteri ale concentrației.

Autoritățile din Timiș sunt pregătite să alerteze populația imediat ce se constată un real pericol pentru oameni

Ovidiu Drăgănescu, prefectul județului Timiș a declarat că populația va fi alertată, în timp real. Astfel, în cazul în care ar interveni o creștere subită din cauza acestui nor, oamenii vor primi un mesaj prin Roalert.

Elena Mateescu, director ANM, a precizat că sănătatea poate fi afectată din cauza acidifierea precipitațiilor. Nu în ultimul rând, aerul poluat va avea efecte asupra vegetației și solului.