5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Programul Rabla pentru Sobe. Fechet: Vrem să asigurăm un randament de 85% în gospodării, nu cum e acum, de 20%

Ministrul Mircea Fechet a anunțat lansarea Programului Rabla pentru Sobe.

Programul Rabla pentru Sobe va fi pus în consultare publică în 2 săptămâni. Ministrul Mircea Fechet a făcut anunțul zilele trecute, potrivit Agrointel.

„Am clarificat chiar ieri la minister standardul pe care ar trebui să îl respecte aceste sobe cu înaltă eficiență. Discutăm despre un standard european care să asigure un randament de cel puțin 80 sau 85%, spre deosebire de 20% sau chiar mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională”, a precizat ministrul, citat de Forestmania.ro.

Potrivit lui Fechet, programul poate lua în calcul nu doar sobele pe lemn, ci și centralele pe peleți.

„Urmează să hotărâm, cel mai probabil în urma procesului de consultare publică, și care e procentul pe care îl vom finanța din AFM și care e valoarea maximă a unei astfel de investiții a populației.

În termen de maxim două săptămâni îmi doresc să avem un draft de ghid pe care să îl transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemn de foc. Și una e să arzi trei căruțe cu lemne într-o iarnă și alta e să arzi o singură căruță. Înțelegând prin acest lucru și mai puțină poluare și o presiune mai mică pentru fondul forestier pentru lemnul de foc și, nu în ultimul rând, costuri mai mici pentru populație”, a subliniat Mircea Fechet.

Programul Rable pentru Sobe – 3,5 milioane de gospodării ar putea beneficia

Programul „Rabla pentru sobe” a apărut la propunerea Asociației Forestierilor din România (ASFOR). Scopul este acela de a crește eficiența energetică în România simultan cu alte state europene care derulează programe similare.

În România, aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne. Majoritatea se regăsesc în mediul rural, iar randamentul este unul scăzut, de sub 30%. Astfel, sunt consumate mari cantități de lemne în sobe ce nu țin căldura. În plus, fumul rezultat poluează.

Prin noul rpogram, statul dorește să înlocuiască sobele vechi cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic. Existența pe piață a unor sobe moderne cu randament de până la 90% poate asigura succesul proiectului.

ASFOR spune că instalarea unei centrale termice pe lemn la nivelul gospodăriei implică nilte costuri mari, ce nu pot fi suportate de majoritatea românilor, iar acest program ar fi mult mai la îndemână și astfel ar scădea și prețurile pentru lemnul ars, fiind necesar mult mai puțin, iar în același timp ar crește eficiența energetică.

spot_img
Latest news
știri