12.5 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Este nevoie de acces gratuit la serviciile psihologice

Declic: ”Dacă sănătatea mintală ar fi o prioritate pentru Ministerul Sănătății, ne-am duce la psiholog la fel cum ne ducem la stomatolog când avem o carie”

Comunitatea Declic a atenționat că, în prezent, serviciile psihologice se decontează, însă banii sunt puțini, iar procedura este greoaie.

Este motivul pentru care, în prezent, foarte puțini pacienți pot accesa aceste servicii.

Declic: ”Mai mulți dintre noi am avea o educație emoțională. Și am recunoaște mai ușor suferința psihologică în alții. Nu ne-am mai repezi să-i punem la zid, ci să-i înțelegem să să-i acceptăm”

Membrii Declic au lansat o petiție nouă, adresată Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, prin care cer servicii psihologice gratuite (decontate de stat) pentru cât mai mulți cetățeni.

A merge la un psiholog nu înseamnă că trebuie să ai o problemă majoră sau o tulburare mintală diagnosticată. Poate fi pur și simplu o ocazie de a învăța să te cunoști mai bine. Sau de a face față situațiilor dificile într-un mod sănătos. Mulți încă nu au înțeles că sănătatea mintală este tot sănătate. Însă, e ceva ce tu și întreaga Comunitate am putea face pentru a schimba lucrurile în bine”, se arată în comunicatul Declic.

Petiția prin care românii pot avea acces gratuit la psiholog poate fi semnată aici

Potrivit petiției, datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în 2019, erau peste 500.000 de oameni care sufereau de tulburări mintale. Peste 45.000 dintre aceștia sufereau de depresie, cu 15% mai mulți față de 2013.

Dacă aceste persoane ar avea acces ușor la servicii psihologice decontate de stat, sănătatea lor mintală s-ar îmbunătăți.

Alături de un psiholog, ar învăța să-și gestioneze mai bine emoțiile, să-și vindece traumele sau să dezvolte sănătos relațiile cu ceilalți.

De asemenea, aceste persoane ar putea să se cunoască mai bine și să-și redobândească stima de sine.

Declic: ”În teorie, statul îți oferă acces la servicii psihologice (de consiliere, evaluare și psihoterapie). Dar trebuie mai întâi să te duci la medicul de familie, care te va evalua și îți va face trimitere către un psihiatru. La rândul său, psihiatrul la care ajungi trebuie să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și contract cu psihologul spre care te va trimite”

Problema este că un medic psihiatru poate face maximum 3 trimiteri pe zi către un psiholog, iar suma decontată de sistemul public este de doar 120 de lei pentru o ședință de 30 de minute. Dar șansa noastră este că în luna iulie se va schimba contractul cadru pentru servicii medicale decontate de CNAS pentru 2023. De asta, acum este cel mai bun moment să cerem servicii psihologice gratuite pentru cât mai mulți.”, au adăugat inițiatorii petiției.

Petiția este adresată Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, pentru că această instituție scrie proiectul de lege în baza căruia se decontează serviciile medicale din bugetul public.

Latest news
știri