6.3 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Prima extincție locală a unei plante din cauza creșterii nivelului mării

Cactusul arbore Key Largo a dispărut de pe teritoriul SUA.

Experții au documentat „prima extincție locală” a speciilor de plante determinată de creșterea nivelului mării în SUA, potrivit Interesting Engineering.

Cactusul arbore Key Largo a fost odinioară o plantă comună în apropierea coastei de sud a Floridei. Dar astăzi, această specie unică a devenit victima creșterii nivelului mării.

„Din nefericire, cactusul arbore din Key Largo poate fi un punct de vedere al modului în care alte plante de coastă vor răspunde la schimbările climatice, a spus Jennifer Possley, director de conservare regională la Grădina Botanică tropicală Fairchild și autor principal al unui studiu.

Cactusul arbore Key Largo este cunoscut științific sub numele de Pilosocereus millspaughii. El mai poate fi găsit încă în câteva insule împrăștiate în Marea Caraibilor. De asemenea, mai e întâlnit în nordul Cubei și părți din Bahamas. Cu toate acestea, în SUA, prezența sa a fost limitată la o singură populație din Florida Keys.

Prima extincție locală a unei plante din cauza creșterii nivelului mării

Cactusul arbore s-a confruntat cu o triplă amenințare:

  • oceane în creștere care au adus apă sărată;
  • furtuni care au smuls solul cu maree înalte;
  • animale ierbivore;

Până în 2021, un grup odată înfloritor de aproximativ 150 de cactuși s-a redus la doar șase exemplare bolnave.

De mai mulți ani, cercetătorii nici măcar nu au fost conștienți de existența acestuia în SUA. A fost mai întâi confundat cu ruda sa apropiată, cactusul arbore cheie (Pilosocereus robinii). Această recunoaștere târzie a întârziat și eforturile de conservare.

În 2019, Alan Franck de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida a concluzionat că populația din Key Largo a fost singurul caz al acestei specii raportat vreodată în SUA.

Până la momentul confirmării, Fairchild începuse deja să monitorizeze exemplarele din regiune.

Ambii cactuși (n.r. cactusul arbore cheie și cactusul arbore Key Largo) s-au confruntat cu provocări similare. Dezvoltarea antropică le-a restrâns habitatul, în timp ce creșterea nivelului mării a cauzat pătrunderea apei sărate și epuizarea solului. Populația de arbori cactuși cheie s-a prăbușit, iar specia a fost declarată pe cale de dispariție la nivel național în 1984.

Nici cactusul Key Largo nu a fost cruțat. Până în 2015, cercetătorii au observat semne alarmante. Ierbivorele au început să mănânce cactuși, atrase fiind cel mai probabil de deficitul de apă dulce cauzată de inundațiile cu apă sărată.

spot_img
Latest news
știri