16 specii de insecte au fost aprobate ca hrană în Singapore, a anunțat Agenția pentru Alimentație(SFA). Acestea includ greieri, lăcuste și viermi de mătase, potrivit scmp.
„Cu efect imediat, [SFA] va permite importul de insecte și produse din insecte aparținând speciilor care au fost evaluate a fi de îngrijorare scăzută de reglementare”, a spus agenția.
SFA a efectuat lasfârșitul anului 2022 o consultare publică cu privire la reglementarea insectelor și a produselor din insecte.
Anul trecut, agenția a declarat că 16 specii de insecte vor primi undă verde pentru consum în 2023. Totuși, decizia a fost respinsă.
La începutul lui 2024, SFA a declarat că finalizează detaliile de implementare. De asemenea, Agenția a spus că își propune să introducă un cadru de reglementare în prima jumătate a acestui an.
La sfârșitul lunii iunie, unele restaurante și potențiale ferme au declarat că aprobarea este iminentă.
SFA a declarat că a dezvoltat un cadru de reglementare a insectelor care stabilește linii directoare pentru ca insectele să fie aprobate ca hrană, „deoarece industria insectelor este în curs de dezvoltare, iar insectele sunt un nou produs alimentar la noi”.
Aceste linii directoare se aplică întreprinderilor care intenționează să importe, să cultive sau să prelucreze insecte în alimente sau în hrana animalelor.
Acestea prevăd ca specia de insecte să fie evaluată pentru a avea un istoric de consum uman, contaminanții nu trebuie introduși în agricultura și prelucrarea insectelor și a produselor din insecte, insectele să fie crescute în unități reglementate cu controale de siguranță alimentară, să nu fie recoltate din sălbăticie și produsul final să fie sigur pentru consum.
16 specii de insecte, aprobate pentru consum în Singapore
Insectele din afara celor 16 specii aprobate trebuie să fie supuse unei evaluări. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că sunt sigure pentru consum, a adăugat SFA.
Deși în prezent nu există standarde internaționale pentru vânzarea și consumul de insecte ca hrană umană sau hrană pentru animale, liniile directoare ale SFA „sunt elaborate în urma unei analize științifice aprofundate, luând referință din țări și regiuni care au permis consumul anumitor insecte ca hrană”.
UE și țări precum Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Thailanda au permis consumul anumitor specii de insecte. Companiile care vând astfel de alimente trebuie să eticheteze ambalajul pentru a indica „adevărata natură a produsului”.
Francis Ng, CEO-ul restaurantului House of Seafood, a declarat în iunie că bucătarii săi s-au obișnuit să lucreze cu insecte ca ingrediente și să se asigure că pot fi mâncate în siguranță prin curățare amănunțită.
Greierii, lăcustele și viermii de făină, de exemplu, sunt bogate în proteine. Acestea conțin, de asemenea, o mulțime de antioxidanți și minerale, inclusiv fier, zinc, cupru și magneziu.