12.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Poluare masivă pe râul Bistrița. Depășiri mari la fier, zinc și cupru. Care este reacția autorităților

Cetățenii comunelor Borca, Farcașa și Poiana Teiului au fost informați, de urgență, cu privire la poluare, prin intermediul unui mesaj Ro-Alert de informare.

Râul Bistrița a fost poluat, sâmbătă seara, cu metale, după prăbușirea unor foste lucrări miniere din subteran, au informat Apele Române. Acestea au sfătuit oamenii să nu folosească apa din râu, nici pentru animale, nici în alte scopuri.

Semnalul de alarmă a fost dat sâmbătă, 13 mai 2023, în jurul orei 19:30, de către un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava din zona Broșteni, județul Suceava

Acesta a anunțat că apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie, au anunțat Apele Române, pe Facebook. SGA Suceava a trimis, de urgență, o comisie pentru a investiga fenomenul, în zonă.

Comisia a recoltat probe, în vederea stabilirii cauzele poluării, dar și pentru a se stabili ce măsuri trebuiau luate.La fața locului s-au deplasat și  comisari ai Gărzii de Mediu Suceava.

Aceștia au constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia. Din incinta acesteia, se scurgeau ape de mină culoare cărămizie, cu un debit de circa 30 litri/secundă.. Acestea erau încărcate cu materie în suspensie.

SGA Suceava a recoltat, atunci, probe de apă din mai multe secțiuni. Acestea au început la gura de evacuare a platformei miniere, și au continuat până la 5 kilometri aval, la limita cu județul Neamț. 

În  urma efectuării analizelor necesare, specialiștii au constatat că apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic poluate, în special cu metale

Concentrațiile mari de metale descoperite în apele de mină, dar și debitul mare al evacuării, au dus la poluarea masivă a râului. Calitatea apelor s-a degradat de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența apelor de mină. 

Duminică seara, au completat Apele Române, calitatea apei râului Bistrița se menținea în clasa a V-a și la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier.

La 5 Km aval de sursa de poluare, concentrațiile de metale analizate scăzuseră, calitatea râului  îmbunătățindu-se la clasa a IV-a de calitate.

Ministerul Mediului încearcă să rezolve situația, a transmis acesta, printr-un comunicat de presă.

Foto: Apele Române

Incidentul a determinat convocarea, duminică după-amiază, a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU)

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tancoz Barna, a convocat, duminică după-amiază, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a avut loc ca urmare a producerii fenomenului de poluare observat pe râul Bistriţa, în cursul serii de 13.05.2023, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină”, spun autoritățile.

„Nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă  concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei,” au adăugat acestea.

Situația s-a ameliorat, de sâmbătă, până duminică. „Unda de poluare este în diminuare şi propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi”, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.

Nu folosiți apa pentru a adăpa animalele, spun autoritățile, și nici în orice alt scop

Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă. Totuși, până la rezolvarea problemei, autoritățile sfătuiesc oamenii să nu folosească apa nici pentru a adăpa animalele, nici în alte scopuri.

Nu există motive de îngrijorare privind apa curentă

„Pentru alimentarea cu apă a localităților din aval nu se utilizează surse de apă de suprafață. Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură,” spun specialiștii de la Apele Române.

Latest news
știri