Tehnologia prietenoasă cu mediul: carne realizată în laborator

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Nestlé vede potențial în dezvoltarea producției de carne realizată în laborator. Retailerul suedez speră ca noua tehnologie să fie mai prietenoasă cu mediul înconjurător și cu animalele, și, prin urmare, a intrat într-un parteneriat cu start-up-ul israelian Future Meat Technologies, scrie Retail Detail.

Compania are o poziție deja cunoscută pe piața alimentelor vegetale alternative, dar vrea să meargă mult mai departe cu acest proces.

Carnea realizată în laborator va fi ”crescută” din celule animale

Pentru a susține acest efort, compania explorează tehnologii prietenoase cu mediul și animalele și încearcă metode alternative care sunt asemănătoare cu carnea în privința gustului, aromei și texturii”, a afirmat Reinhard Behringer de la centrul de cercetare Nestlé.

Unul dintre startup-urile cu care lucrează acum compania este Future Meat Technologies, o companie care știe cum să „crească” carnea din celule animale. Procesul de producție este comparat în linii mari cu procesul de producție al iaurtului și producția de bere.

Astfel, întreaga procedură începe cu celulele musculare care sunt tăiate din animale precum vite, porci, pui sau pește sub anestezie. Celulele respective sunt cultivate mai departe în bioreactoare. Drept rezultat, sunt folosite mai puține resurse pentru o astfel de producție de carne, precizează Radio Eco Natura.

Produsele ar putea ajunge pe piață începând cu anul 2022

În urmă cu câteva săptămâni, Future Meat Technologies a pus în funcțiune propria instalație pentru realizarea de carne cultivată. Bioreactorul poate produce până la 500 de kilograme de carne cultivată pe an, iar primele produse ar putea ajunge pe piață în 2022.

Conform sursei citate, acest lucru pare foarte rapid, însă, înainte că acest tip de carne cultivată să intre pe piață, producătorii vor fi nevoiți să depășească câteva obstacole majore în ceea ce privește costul, scala, legislația și dreptul consumatorului.