11.7 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Stare de urgență ecologică în Spania: Plajele sunt invadate de plastic, după ce o furtună a aruncat în mare mai multe containere

Aproximativ 25 de tone de pelete de plastic au căzut de pe o navă și au ajuns în apa mării

Autoritățile din nordul Spaniei au declarat miercuri stare de urgență ecologică, în urma depunerii unor cantități semnificative de plastic pe plajele locale, conform informațiilor furnizate de agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Regiunile Asturia și Galicia au acum posibilitatea să solicite sprijinul guvernului central pentru a curăța plajele, odată ce starea de urgență a fost instituită, conform relatărilor cotidianului La Voz de Galicia.

Peletele de plastic, de dimensiuni mici și culoare albă, utilizate în producția diverselor componente plastice, au ajuns în apele mării după ce mai multe containere, conținând aproximativ 25 de tone de pelete, au căzut de pe o navă de mărfuri în timpul unei furtuni în luna decembrie.

Peletele erau ambalate în saci de plastic care s-au rupt după ce au ajuns în apa mării

Compania daneză de transport maritim Maersk a confirmat că nava Toconao a pierdut şase containere în largul coastei Galiciei pe 8 decembrie în timp ce se deplasa spre Rotterdam, scrie G4 Media.

Incidentul a fost raportat imediat Pazei de coastă spaniole şi portugheze, a precizat un purtător de cuvânt al grupului Maersk.

Sursa citată a adăugat că incidentul a fost imediat raportat autorităților de coastă din Spania și Portugalia, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al grupului Maersk.

Voluntarii depun eforturi de mai multe zile pentru a curăța plajele

Proprietarii navei au contractat companii specializate pentru a asista în eliminarea peletelor.

Foarte mulți voluntari depun eforturi de mai multe zile pentru a curăța plajele, folosind diverse instrumente precum mături, greble, lopeți și site.

Specialiștii în domeniul ecologiei au emis avertismente cu privire la pericolul prezentat de plastic, care poate intra în lanțul alimentar atât al oamenilor, cât și al animalelor.

Latest news
știri