34.9 C
București
luni, 8 iulie, 2024

Singura specie de marsuin de apă dulce din lume e în pericol critic de dispariție, din cauza omului

O altă specie de marsuin este în pericol critic de dispariție, din cauza activităților umane.

O mică populație de marsuin de apă dulce e pe cale critică de dispariție. E vorba de marsuinul fără aripioare de râul Yangtze, potrivit IFL Science.

După cum sugerează și numele, această specie de marsuin trăiește în râul Yangtze din China. Populația este de doar 1.012 indivizi, conform WWF. Aceasta este o subspecie a marsuinului fără aripioare înguste (Neophocaena asiaeorientalis) care trăiește în jurul Japoniei și a Chinei. Mai există, de asemenea, și marsuinul fără aripioare din Asia de Est sau Sunameri. Cel mai amenințat mamifer marin din lume este vaquita, găsită în Mexic. Se crede că mai trăiesc doar 10 exemplare.

„Veștile nu sunt bune”, a declarat Judy A. Takats, responsabilă în administrarea bazinului râului la World Wildlife Fund (WWF), pentru The Dodo.

„Marsuinul fără aripioare din Yangtze a fost cândva destul de comun, dar populația sa a scăzut în medie cu 13,7% anual în ultimii ani […] Dacă aceste amenințări nu ar fi eliminate sau minimizate, marsuinul ar putea dispărea până în 2025.”, a zis ea.

Marsuinul a împărțit anterior acest habitat cu o altă specie: delfinul râului Yangtze, cunoscut și sub numele de Baiji. Acesta a fost declarat dispărut în 2006. Marsuinul se găsește și în două lacuri care se leagă de râul Yangtze, Dongting și Poyang.

Marsuin de apă dulce – în pericol de dispariție din cauza omului

Speciei îi lipsește înotătoarea dorsală caracteristică delfinilor și balenelor. Corpul său aerodinamic măsoară în jur de 2 metri și cântărește aproximativ 100 de kilograme, conform Whale and Dolphin Conservation.

Una dintre principalele amenințări la adresa acestei specii vine din pescuit. Pescuitul excesiv reduce numărul de specii de pradă disponibile marsuinului. Exemplarele de marsuin se încurcă, de asemenea, în echipamentele de pescuit sau chiar lovite de bărci.

O altă amenințare la adresa acestei specii este distrugerea habitatului cauzată de industria nisipului. Muzeul de Istorie Naturală din Londra scrie că nisipul este considerat a fi cea mai extrasă resursă naturală din lume după apă, având un impact puternic asupra căminului natural al marsuinului.

Un studiu din 2023 a analizat impactul ecologic al exploatării nisipului asupra marsuinilor și a constatat că practicile de exploatare au interzis mișcările marsuinilor și, de asemenea, au redus habitatele importante de pe mal care erau folosite de marsuini pentru hrană și, de asemenea, ca pepiniere.

spot_img
Latest news
știri