16.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Studiu: criza apei potabile adâncită de oamenii bogați

Oamenii cu venituri peste medie consumă apa potabilă pentru tot felul de capricii, chiar dacă asta pune în pericol rezerva pentru oamenii mai puțini bogați.

Mai mulți oameni de știință au realizat un studiu publicat în Nature Sustainability. Acesta arată că inclusiv udarea grădinii, spălatul mașinii, dar și umplerea piscinei cu apă sunt activități care duc către adâncirea crizei de apă potabilă. În aceiași măsură ca și încălzirea globală, schimbările climatice, dar și creșterea populației. Cei care au fost analizați pentru acest studiu, sunt locuitorii din Cape Town, Africa de Sud, acolo unde cei cu venituri mai mari au utilizat de 50 de ori mai multă apă decât populația nevoiașă, lucru care a dus în cele din urmă la o criză a apei potabile. În 2018.  Datele arată că 14% din populație, adică acel grup foarte bogat a consumat nu mai puțin de 51% din apa potabilă, în timp ce 62% din populație, adica grupul mai sărac a folosit doar 27%/

Bogații folosesc apa fără să țină cont de ceilalți

Pe de altă parte studiul arată că apa folosită de cei mai bogați nu a avut legătură cu nevoile de bază. Și ca lucrurile să fie complet scăpate de sub control, cei mai bogați au forat pentru a obține și mai multă apă, agravând în acest fel criza. Mai ales că așa au fost scoase din pământ rezervele de apă pentru plante, dar și pentru animale. Oamenii de știință care au realizat studiul arată că nici atitudinea pe care cetățenii în general o adoptă cu privire la lipsa apei nu este una corectă și criza se va adânci. Mai exact, ei spun că scumpirea prețului nu poate fi eficientă pentru că cele mai mare cantități de apă nu sunt consumate de persoanele cu venituri reduse. Acestea, în urma unei scumpiri vor folosi și mai puțină apă, drept rumare cei cu venituri mari, care sunt și cei mai mari consumatori vor beneficia de apă.

Distribuirea egală a rezervelor de apă, o soluție viabilă

Drept urmare, o soluție viabilă, spun cercetătorii, ar fi reprezentată de distribuirea egală a rezervelor de apă, pentru prevenirea penuriei. Pe de altă parte, problema apei nu este întâlnită doar în Africa, din anii 2000 și până acum, alte peste 80 de orașe mari din lume s-au confruntat cu perioade de secetă extremă. Dintre ele unele sunt chiar metropole, Miami, Melbourne, Londra, Barcelona, ​​São Paulo, Beijing, Bengaluru și Harare. Nu mai departe de luna trecută, ONU a averizat că în absența unor măsuri concrete, există un risc iminent ca o criză a apei potabile să se declanșeze la nivelul întregii planete, dar mai ales în marile orașe. În raport s-a arătat că până în 2030 este de așteptat ca cererea de apă să crească cu 40%.

spot_img
Latest news
știri