Pisicile mor pe capete în Cipru. Asta din cauza peritonite infecțioase feline, o boală provenită din mutația unui coronavirus. „Provine dintr-o mutație a coronavirusului intestinal prezent la 90% dintre feline, care este foarte contagios”. A explicat medicul veterinar Kostis Larkou, în timp ce se ocupă de animalul vizibil afectat. Mai exact, simpotomele sunt: febră, abdomen umflat, slăbiciune și uneori chiar agresivitate. Specialiștii spun că numărul pisicilor este estimat la puțin peste un million, potrivit g4media. Practic, în Cipru a fost găsită și prima dovadă de domesticire a felinelor. Oasele unor feline au fost găsite lângă cele ale unui om acum 9.000 de ani.
Epidemia se poate răspândi și în alte țări
Dinos Ayiomamitis, președinte al Cats PAWS Cipru este cel care a estimat că au murit aproximativ 300.000 de feline. Tot el se ocupă și de mai multe feline care sunt adăpostite într-un cimitir în Nicosia. „Colonia se descurcă bine, dar suntem îngrijorați. Pentru că dacă o singură pisică este infectată, vor fi și celelalte”. Profesioniștii veterinari de pe insula spun că este posibil ca epidemia să se răspândească. Libanul, Israelul și Turcia pot să fie și ele afectate spune Demetris Epaminondas, vicepreședintele Asociației veterinare pancipriote. Până acum, din datele oficiale, 107 cazuri de feline au fost înregistrate în partea sudică, greco-cipriotă a insulei. Doar că acest număr nu ar reflecta realitatea. O serie de practicieni au raportat dificultăți în diagnosticarea bolii și lipsa de resurse pentru a face acest lucru. O altă problemă este aceea că atunci când sunt bolnave, pisicile se izolează în general și mor singure. În acest moment autoritățile cipriote iau în calcul două variante.
Autoritățile cipriote caută soluții pentru feline
Utilizarea unui medicament aprobat pentru coronavirusul uman în India, molnupiravir. Sau folosirea unui medicament antiviral veterinar aprobat în Anglia, numit „GS-441524”. Costul tratametului este unul foarte mare. „Ne cumpărăm medicamentele de pe piața neagră online sau de pe grupurile de pe Facebook. Ne păstrăm furnizorii în secret pentru a putea continua să tratăm aceste feline”. A declarant o femeie sub protecția anonimatului, de teamă că ar putea avea probleme. Ministerul Agriculturii din Cipru a declarant pentru AFP că examinează „posibilele modalități de abordare a problemei”.