O analiză Eurostat arată că 61.672 de persoane au murit în perioada 30 mai-4 septembrie din cauza caniculei. Asta în contextul în care mortalitatea la nivelul întregii Europe a fost de 45.184.044 de persoane. Astfel, studiul arată că zonele unde au avut loc cele mai multe decese din cauza caniculei au fost: Italia cu 295 decese la un million. Acesta a fost urmată de Grecia cu 280, Spania cu 237 și Portugalia cu 211. Acestor date li se adaugă și decesele din anumite regiuni din Bulgaria, România, Croația și sudul Franței. De altfel, la nivel global, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, din cauza caniculei decedând sute de mii de persoane.
Europa este un punct fierbinte major din cauza caniculei
Din acest punct de vedere 2022 a fost pe locul al cincilea. Iar anul acesta spre exemplu a bătut deja două recorduri de temperatură. În contextul în care vara trecută a fost considerată cea mai călduroasă din istoria Europei. Așadar continentul european apare ca un punct fierbinte climatic major. Mai ales că încălzirea de la nivelurile preindustriale este cu aproape un grad Celsius mai ridicată decât creșterea globală. Și mai mare decât pe orice alt continent. Iar proiecțiile privind schimbările climatice arată că temperaturile și impactul lor asupra sănătății vor crește într-un ritm accelerat.
Deja s-au depășit temperaturile medii
Mai ales că până acum temperaturile medii de vară înregistrate au depășit valorile climatologice. În aproape toate țările europene mai puțin Islanda. Potrivit datelor, cele mai mari anomalii de temperatură de vară au fost înregistrate în principal în sud-vestul Europei. Cele ridicate valori s-au înregistrat în Franța (+2,43 °C), Elveția (+2,30 °C), Italia (+2,28 °C), Ungaria (+2,13 °C) și Spania (+2,11 °C). Pe de altă parte nu doar canicula a dat bătăi de cap vara trecută. Și incendiile masive, dar și perioadele secetoase au fost extrem de greu de manageriat. Iar valurile de căldură par să fie din ce în ce mai dese. În timp ce medicii avertizează din cauza caniculei, se moare!