Colectare deseuri centrul vechi Chania - Foto Știrea Verde

România nu este singura țară în curs de dezvoltare care a trebuit să implementeze sisteme noi de management al deșeurilor. Reporterul Știrea Verde a observat aceste schimbări având loc și pe teritoriul unei regiuni extrem de diferite prin trăsăturile sale de relief: insula Creta. Dacă în urmă cu 15 ani, pe insulă funcționa încă un sistem arhaic, schimbările care au avut loc între timp în felul în care Chania a învățat să facă față provocărilor gestionării deșeurilor pe o insulă au devenit evidente.

Pentru a înțelege mai bine cum au implementat noile sisteme, am vorbit cu reprezentanții mai multor entități responsabile cu administrarea deșeurilor din municipalitatea Chania. Astăzi, publicăm un interviu avut cu Michael Tsoupakis, viceprimar și responsabil al Departamentului de Mediu, Politici Verzi și Curățenie al municipiului Chania, precum și Președinte al Consiliului DEDISA AE(OTA).

Rep: Câte orașe sunt implicate în asociația care gestionează deșeurile din zona Chania și cum funcționează această asociație? Ce populație ca număr de persoane are asocierea dintre orașe?

Michael Tsoupakis

Michael Tsoupakis: Regiunea Chania este formată din 7 municipalități: Chania (populație permanentă 111.375), Platanias (15.299), Kissamos (10.632), Kantanos-sellinos (5.009), Sfakia (2.002) și insula Gavdos (142).

Fiecare municipalitate este  responsabilă pentru colectarea deșeurilor solide produse pe teritoriul său folosind propriile camioane de colectare sau prin serviciile de colectare furnizate de DEDISA SA (compania inter-municipală de colectare a deșeurilor solide din Chania). Toate deșeurile solide sunt transportate la instalația de reciclare mecanică și compostare și depozitul de deșeuri din Chania, deținută de DEDISA SA în zona Akrotiri.

În unele municipalități îndepărtate, au fost instalate sau vor fi instalate stații de transfer al deșeurilor, pentru a reduce costurile de transfer al acestora. DEDISA este responsabilă pentru colectarea materialelor reciclabile separate la sursă (container albastru). Materialele reciclabile colectate sunt, de asemenea, prelucrate în instalația mai sus menționata. DEDISA este responsabilă și de colectarea ambalajelor din sticlă din regiune (container galben) și procesarea materialelor voluminoase (deșeuri verzi, dispozitive electrice, mobilier, saltele și alte materiale supradimensionate.)

Deșeurile biologice (containere maro) sunt, de asemenea, separate la sursă și colectate de primării, și procesate de către DEDISA pentru producerea de compost.

E:\Google Drive\Phd\60-\b- PART A\systema ISWMS br.png

DEDISA SA este o întreprindere privată deținută de cele 7 municipalități din regiunea Chania. Acționarul principal este municipalitatea Chania, cu mai mult de 90% din acțiuni (2023), iar Consiliul de Administrație este format din primarii municipalităților. DEDISA este singura autoritate responsabilă pentru tratarea deșeurilor solide din regiunea Chania.

Rep: Câți turiști aveți într-un an?

Michael Tsoupakis: Au fost 1.296.959 de sosiri pe aeroportul din Chania în 2022, în timp ce în 2021 au fost 661.440 de sosiri. Portul Chania (din golful Souda) a avut 179.681 pasageri vizitatori de pe vase de croazieră în 2022, iar pentru 2021 a fost de 45.619 pasageri.

Rep.: Ce cantitate de gunoi generează populația rezidentă și care este plusul pe care îl aduc turiștii?

Michael Tsoupakis: Se estimează că producția medie anuală de deșeuri pe cap de locuitor pentru deșeurile menajere (containere verzi și albastre) este de 562 t/locuitor/an (pe baza greutății lunare a deșeurilor care ajung în instalația de reciclare mecanică și compostare – depozit). Producția de deșeuri este aproape dublă în timpul verii, așa cum se vede în tabelul următor.

Table 1 Distribuția anuală a producției de deșeuri pentru 2022 

ReciclareContainer albastruAmestecate Container verdeSuma Totală
Jan6,06%6,11%6,10%
Feb6,21%5,82%5,89%
Mar6,86%6,49%6,55%
Apr8,04%7,77%7,82%
Mai8,54%8,97%8,90%
Jun9,63%9,95%9,89%
Jul10,21%11,15%10,99%
Aug10,97%12,37%12,12%
Sep10,07%10,14%10,13%
Oct9,04%8,54%8,62%
Nov7,40%6,27%6,47%
Dec6,98%6,41%6,51%
Total/an100,00%100,00%100,00%
Sursă: DEDISA

Rep.: Câte camioane de gunoi deservesc colectarea gunoiului și ce grad de poluare au?

Michael Tsoupakis: Fiecare municipalitate este responsabilă pentru colectarea deșeurilor pe teritoriul său. Ele își folosesc propriile camioane pentru a colecta deșeurile și a le transporta la depozit sau la cea mai apropiată stație de transfer a deșeurilor.

Stațiile mobile tipice de transfer a deșeurilor cuprind o platformă staționară ridicată, cu un buncăr la margine. O semiremorcă de 56 mc, parcată sub platformă, primește deșeurile. Semiremorca este tractată la depozitul de deșeuri cu un tractor care respectă standardele de emisii EURO 6.

Camioanele de colectare tipice sunt cele tip presă, cu volum de 16m3 (Kaousis – CRV 2000 Standard®), echipate cu motoare EURO 6. Mai multe vehicule cu tehnologie mai veche sunt, de asemenea, utilizate în funcție de municipalitate.

Municipiul Chania este deservit de 42 de vehicule de colectare pentru colectarea deșeurilor mixte (numărul de camioane de colectare mixte care au intrat în instalația de deșeuri care deservește municipalitatea din Chania și au efectuat mai mult de 2 rute de colectare pe lună pentru 2022).

Pentru colectarea materialelor reciclabile, în cursul anului 2022 a fost utilizată o flotă de aproximativ 15 camioane de colectare (numărul de camioane de colectare pentru reciclare care a intrat în instalația de deșeuri care deservește regiunea Chania și au colectat mai mult de 1% din totalul anual de deșeuri reciclabile)

Groapa de gunoi ecologizata Chania – Creta

Rep.: Câte gropi de gunoi are în prezent Chania și câte au fost închise/ecologizate? Care este capacitatea noului depozit?

Michael Tsoupakis: Singura groapă de gunoi ecologică din Chania este în zona Akrotiri, în nord-estul regiunii, este situată lângă vechiul depozit Koroupitos (închis în 2000 și ecologizat în 2007). Depozitul ecologic de deșeuri, situat în apropierea unității de tratare a acestora, servește drept destinație finală pentru toate reziduurile rezultate din procesele de tratare ale instalației. Cuprinzând o suprafață de 130.000 de metri pătrați, depozitul de deșeuri este împărțit în trei celule. Celulele 1 și 2, care ocupă suprafețe de 35.100 m2 și, respectiv, 39.120 m2, sunt în funcțiune din 2005 și au primit cumulativ aproximativ 986.379,27 m3 de deșeuri în această perioadă. Celula 3 a fost construită în 2019. Cu o suprafață de 67.000 m2, această nouă celulă este proiectată pentru a găzdui aproximativ 100.700 m3 de deșeuri.

Rep.: Aveți un centru foarte important de gestionare a deșeurilor în Chania. Cât a costat, care a fost contribuția Uniunii Europene la acoperirea acestui cost, și cât timp a durat construcția, de la etapa de proiect, până la inaugurare?

Michael Tsoupakis: Instalația de reciclare și compostare – depozitul de deșeuri celula 1 și celula 2 au fost construite între anii 2003 și 2005 fiind finanțate din Fondul de Coeziune al UE cu 23 de milioane de euro, acoperind o suprafață totală de 235.000 m2 (135.000 m2 de depozite). În 2016 instalația a fost supusă unui proces de modernizare majoră a liniilor de procesare și a echipamentelor mobile. Au fost introduse unități de separare optică pentru reciclare și tratare mixtă a deșeurilor, care au costat 7,8 milioane de euro, și au fost finanțate de Uniunea Europeană.

Rep.: Câte persoane sunt angajate în total (personal de birou, personal de teren, șoferi etc.) în centrul de gestionare a deșeurilor?

Michael Tsoupakis: Aproximativ 135 de angajați din toate categoriile.

Rep.: Ce cantitate de deșeuri este deturnată de la groapa de gunoi după sortare?

Michael Tsoupakis: Instalațiile de reciclare mecanică și compostare pot procesa atât deșeuri reciclabile, cât și deșeuri mixte. În liniile sale de sortare, recuperează ambalaje și produse din plastic, metale feroase și de aluminiu, hârtie și carton imprimat, și colectează și fragmentul organic al deșeurilor solide pentru a produce compost.

În timpul tratării deșeurilor, 55,8 % din deșeurile umede sunt aruncate în gropile de gunoi, restul este recuperat (plastic, hârtie metalică și CLO -date din anul 2019)

În timpul reciclării, 43,52% din material este aruncat la groapa de gunoi. Restul se recuperează (hârtie, metal, plastic)

Rep.: Care este cel mai comun material reciclabil?

Michael Tsoupakis: Hârtia și cartonul imprimat dețin 55% din totalul materialelor reciclabile, unitatea reușind să recupereze 83% din acel material (date 2019).

Rep.: Ce face administrația Chania cu materialele reciclabile?

Reciclare plastic Chania

Michael Tsoupakis: Materialele reciclabile recuperate, plastic (PET, folie PE, HDPE, PP), metale asemănătoare hârtiei (hârtie imprimată, carton, tetrapack, feroase, aluminiu) sunt trimise la unități pentru tratare ulterioară.

Rep.: Se face colectarea selectivă de la populație și de la agenții economici? Dacă da, vă rog să-mi spuneți în ce procent?

Michael Tsoupakis: Se face pe baza politicii municipalității din Chania, taxele municipale (inclusiv taxele de salubritate) sunt reduse pentru populația cu venituri mici.

Rep.: Administrația Chania a ales metoda „pay as you throw”?

Michael Tsoupakis: Nu, nu încă (un plan pentru o plată ”plătești cât arunci” este în lucru).

Rep.: Care sunt taxele sau tarifele pe care o familie din Chania le plătește pentru serviciul de salubrizare? Plata se face pe membru al familiei, se face pe dimensiunea casei etc.? Dar agenții economici?

Michael Tsoupakis: Dedisa taxează municipalitățile pe baza ”producției” lor totale de deșeuri. Municipalitățile taxează populația pentru gestionarea deșeurilor în funcție de suprafața proprietății calculată în metri pătrați în factura de energie electrică. Există, de asemenea, tarife diferite în funcție de tipul de utilizare a proprietății (reședință sau afacere).

Rep.: Sunt firmele private, companiile private, implicate și în serviciul de salubrizare din Chania? Dacă da, vă rog să-mi dați detalii. Dacă nu, vă rog să-mi explicați motivele pentru care s-a ales această metodă. În București (spre exemplu), companiile private sunt implicate în tot acest proces. Când o companie aduce o cantitate de deșeuri la depozitul de deșeuri, trebuie să plătească proprietarului depozitului o taxă.- Este la fel și în Chania? Dacă da, vă rog să-mi spuneți valoarea acestui tarif.

Michael Tsoupakis: DEDISA este singura companie privată care gestionează deșeurile solide menajere din regiunea Chania.

Deține și administrează instalația de sortare și tratare plus depozitul de deșeuri. Taxa ”de poartă” este de 60 de euro pe tonă de deșeuri mixte. Există și alte sisteme independente de colectare a deșeurilor precum bateriile, hainele, sau deșeurile din construcții și demolări.

Rep.: Având în vedere că gestionarea deșeurilor este administrată exclusiv de Primăria Chania (și asocierea cu alte orașe), se poate spune că este o afacere profitabilă? Primăria realizează profit economic prin această activitate, sau este obligată municipalitatea să suplimenteze bugetul dat pentru salubrizare?

Michael Tsoupakis: Administrarea deșeurilor reprezintă o provocare economică notabilă, atât la scară globală, cât și în Grecia. Acest aspect al gestionării deșeurilor nu are viabilitate financiară. În consecință, povara costului revine cetățenilor, care generează deșeurile și poartă responsabilitatea prin taxe specializate. Deși s-au făcut încercări de a genera venituri din vânzările de materiale reciclabile sau de energie derivată din deșeuri, este evident că veniturile generate sunt insuficiente pentru a compensa cheltuielile cuprinzătoare asociate gestionării deșeurilor solide.

Rep: Din cunoștințele dumneavoastră, există alte companii în Grecia comparabile cu Dedisa, Chania?

Vă recomand să luați legătura cu Diadyma în Kozani. Eforturile lor în gestionarea deșeurilor sunt remarcabile.

În loc de încheiere

Poate cea mai frumoasă insulă a Greciei este Creta. Nu este mai mare decât Dobrogea noastră, iar din Creta poți vedea și răsăritul și asfințitul in aceeași zi fără eforturi prea mari. Totul în Creta este la superlativ, un loc binecuvântat de Zei (legendele spun că Zeus s-a născut în Creta), un loc în care chiar și fără imaginație nu ai cum să te plictisești. Un loc în care, o dată ce ai fost și i-ai simțit vibrația te face să revii și să revii și să nu mai vrei să pleci. Este locul pe care Zeii l-au făcut fără să se zgârcească la nimic.

Administrația cretană a înțeles că fără investiții și seriozitate și legi pe care au ales (în sfârșit) să le aplice, acel loc se va degrada pană la extincție. Deciziile corecte pe care le-au luat nu cu mult timp în urmă încep să se vadă. Administrația Chania este pe drumul cel bun chiar dacă se pare că s-au apucat de treabă mai târziu decât altii, cu siguranță ne vor depăși. Ei îngroapă mai puțin decât noi și sortează și reciclează mai mult. Și, foarte important, lor nu le este rușine să muncească! Și o fac cu simț de răspundere.