18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Aplicație românească prin care se încearcă curățarea Mării Negre de plastic | VIDEO

A fost creată o aplicație prin care se încearcă curățarea Mării Negre de plastic, potrivit Știrile PROTV.

Anunțul a fost făcut în cadrul Știrilor de Dimineață, la rubrica I LIKE IT.

Alexandra Cernian, conferențiar universitar la Facultatea de Automatică și Creatoare, a creat platforma pentru curățarea mării.

„Ideea a pornit, într-adevăr, de la poluarea cu plastic în apele marine. Ulterior ne-am concentrat pe Marea Neagră pentru că este aici, aproape de noi, și de altfel e cea mai poluată mare din Europa.

E o prioritate pentru noi! Soluția e gândită și construită de o echipă, nu doar de mine. Ideea de la care am pornit a fost să aplicăm modelul Uber, ca să spunem așa, într-o paralelă, aplicațiile de ride-sharing pentru colectarea și reciclarea plasticului din apele marine.

De asemenea, să ne folosim de tehnologie pentru a face asta, în ideea de a duce toți actorii implicați la aceeași masă”, a spus Alexandra Cernian.

Ce trebuie să facă utilizatorii

Potrivit Alexandrei Cernian, elementul de noutate este reprezentat de utilizarea flotei în exces a bărcilor de pescari. Aceștia nu pescuiesc tot anul, iar când nu sunt la pescuit, pot colecta plasticul din mare.

Utilizatorii trebuie acceseze platforma, unde își creează cont, după care vor vedea acces la intervențiile de colectare.

Pentru identificarea zonelor de plastic se utilizează un modul de inteligență artificială.

„El se bazează pe prelucrarea imaginii satelitare și pe algoritmi de învățare automată”, a precizat Alexandra Cernian.

Când se identifică o zonă de plastic, intervenția se creează pe platformă. Pescarii o pot vedea și pot să meargă pentru a face colectarea respectivă.

Când se validează colectarea plasticului, „tranzacția respectivă va fi centralizată pe blockchain, a mai explicat profesoara.

În perioada următoare se are în vedere derularea unui proiect-pilot prin care să se arăte că se poate face colectarea plasticului. Ulterior, platforma va căuta să aibă finanțări mai mari și să urmărească o colectare mai substanțială din mare.

Platforma se numește Recycllux și poate fi accesată aici.

Aplicație pentru curățarea mării. Cât de poluată e Marea Neagră

Poluarea în Marea Neagră reprezintă o problemă gravă și complexă. Ea are un impact asupra mediului înconjurător, a ecosistemelor marine și a sănătății umane.

Deșeurile solide și plasticul reprezintă o problemă serioasă în Marea Neagră. Acestea pot fi aduse de râuri și șuvoaie, precum și de navele de transport și pescuit. Plasticul se descompune în mici particule și poate fi ingerat de animalele marine, afectând lanțul trofic.

Pentru a aborda aceste probleme, statele riverane ale Mării Negre au luat măsuri pentru reducerea poluării. Totuși, gestionarea sustenabilă a Mării Negre rămâne o provocare continuă. Ea necesită colaborarea între țări și instituții internaționale pentru a proteja această importantă resursă naturală.

spot_img
Latest news
știri