23.4 C
București
luni, 6 mai, 2024

Există o specie de bambus care înflorește o dată la 120 de ani, iar efectul este catastrofal

Planta moare la scurt timp după ce înflorește

Există un tip de bambus cunoscut sub numele de henon, (Phyllostachys nigra var. Henonis), care înflorește doar o dată la fiecare 120 de ani, transmite IFL Science.

Având o pauză de peste un secol între înfloriri, botaniștii nu au prea multe șanse să studieze modul în care această plantă se regenerează.

Ultima înflorire a bambusului a avut loc în 1908, ceea ce plasează următorul eveniment major în jurul anului 2028

Cu toate acestea, în 2020, cercetătorii de la Universitatea Hiroshima au descoperit un bambus care a înflorit mai devreme și au profitat de această ocazie pentru a studia fenomenul.

Din păcate, echipa a descoperit că următoarea înflorire ar putea fi o catastrofă pentru producția de bambus și pentru mediul înconjurător.

Planta se usucă și moare la scurt timp după ce înflorește

Bambusul nu a produs semințe viabile care să poată germina. Producția de lăstari de bambus s-a oprit imediat după înflorire. Nu a existat niciun semn de regenerare a acestui bambus în primii trei ani”, a declarat a declarat Toshihiro Yamada, unul dintre autorii studiului.

Observațiile echipei au arătat, de asemenea, că planta nu se reproduce asexual.

Toate tulpinile au murit în zona de studiu, fără niciun semn de regenerare prin semințe, tulpină sau producție de tulpini pitice. Aceste rezultate sugerează un viitor sumbru pentru acest bambus”, au adăugat cercetătorii.

Neputând fi recoltat, acest tip de bambus influențează într-un mod negativ economia

Autorii se așteaptă ca regenerarea bambusului să fie lentă. Pentru că această regenerare durează atât de mulți ani, bambusul nu poate fi recoltat.

Prin urmare, există un impact economic semnificativ.

O altă preocupare referitoare la această moarte în masă o reprezintă impactul asupra mediului. Acest impact poate duce la schimbări drastice în ceea ce privește vegetația”, au conclus experții.

Studiul a fost publicat în revista PLOS ONE.

Latest news
știri