20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

RCA obligatoriu pentru trotinetele electrice

Posesorii de trotinete și biciclete electrice vor fi obligați să încheie polițe RCA.

Posesorii de trotinete electrice și de biciclete electrice vor fi obligați să încheie polițe RCA, conform Adevărul.

Proiectul de Lege a fost pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

Astfel, Directiva 2021/2118/CE se transpune în lege, iar definiția cuvântului „vehicul” e modificată. Acesta va cuprinde și trotinetele și bicicletele electrice.

Legea nr. 132/2017 se modifică astfel încât cuvântul „vehicul” să fie definit drept

a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h;

b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;

c) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;

d) tramvai

RCA obligatoriu pentru trotinetele electrice. Care sunt excepțiile

Încheierea unei polițe RCA este obligatorie doar trotinetele sau bicicletele electrice

  • au o viteză maximă constructivă mai mare de 25km/h;
  • au masă proprie mai mare de 25 de kilograme și o viteză constructivă mai mare de 14km/h;

În ceea ce privește excepțiile de la încheierea unei polițe RCA, acestea sunt persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv al curselor, al competițiilor, al antrenamentelor, al testărilor și al demonstrațiilor care se desfășoară în România într-o zonă cu acces restricționat și demarcată, atunci când organizatorul evenimentului sportiv sau o altă parte a încheiat o asigurare facultativă sau dispune de un instrument de garantare alternativ care acoperă prejudiciile provocate de către vehicule oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente, dar care nu acoperă neapărat prejudiciile produse conducătorilor auto participanți și vehiculelor acestora.

De asemenea, fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, care sunt utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilități, nu sunt considerate vehicule în această lege și nu necesită asigurare.

Latest news
știri