12.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Pompele de căldură: soluția pentru încălzirea locuințelor în zona rurală și în orașele mici

Economiile pe an pot ajunge până la 2000 de lei

O nouă analiză realizată de Bankwatch Romania cu sprijinul Energy Policy Group a demonstrat că pompele de căldură pot fi o soluție alternativă la extinderea rețelelor de gaze și hidrogen.

Pompele de căldură pot fi de trei ori mai eficiente decât centralele pe gaz

În acest mod, consumatorii pot economisi sume considerabile dacă sunt conectați și la un sistem fotovoltaic, scrie Mediafax.

Pompele de căldură pot fi, cu anumite condiții, o soluție pentru persoanele aflate în sărăcie energetică.

Studiul analizează trei scenarii teoretice în care sunt utilizate pompe de căldură aer-aer, aer-apa și sol-apă, în comparație cu centralele individuale pe gaze sau hidrogen verde, în diferite contexte de consum – la casă individuală sau blocuri de apartamente.

În toate cele trei scenarii utilizarea pompelor de căldură în combinație cu panourile fotovoltaice rezultă în costuri anuale mai mici pentru consumatori decât utilizarea centralelor pe gaze.

Diferențele sunt între 100-2000 de lei mai puțin pe an pentru pompe de căldură în comparație cu 100% gaze naturale

În cazul utilizării 100% a hidrogenului verde costurile combustibilului cresc semnificativ, diferențele față de pompa de căldură fiind între 3.300-9.000 de lei pe an în funcție de scenariu.

Am dorit să facem acest studiu pentru că am considerat că soluția cu gaz fosil și hidrogen este ineficientă și ar duce la un consum suplimentar de energie, dar și la costuri mai mari pentru consumatori în comparație cu pompele de căldură. Aceste ipoteze s-au adeverit și pot fi utilizate ca punct de plecare pentru un studiu mai aprofundat, în teren, dar și pentru crearea de politici publice care să ia în considerare mai întâi eficiența și fezabilitatea economică”, a declarat Raluca Petcu, coordonatoarea campaniei de gaze fosile, Bankwatch România.

Latest news
știri