6 C
București
joi, 9 ianuarie, 2025

Două noi specii de copaci subterani au fost descoperite în deșertul Kalahari | FOTO

Oamenii de știință au descoperit două noi specii de copaci subternai îîn deșertul Kalahari.

În nisipurile îndepărtate și sărace în nutrienți din deșertul Kalahari, viața funcționează destul de diferit. Cercetările din regiune au descoperit două specii noi de copaci care sunt aproape în întregime sub pământ, conform IFL Science.

Una dintre speciile recent descoperite, Cochlospermum adjanyae, aparține unui gen de aproximativ 16 specii diferite de copaci. Marea majoritate a plantei este îngropată sub pământ. Totuși, indiciul existenței sale vine sub forma unor flori galbene strălucitoare vizibile deasupra solului. C. adjanyae mai poartă numele lui Adjany Costa, un biolog și conservaționist angolez. El a câștigat premiul Tinerilor Campioni ai Pământului din partea ONU în 2019.

A doua specie a fost numită într-un mod foarte literal – Baphia arenicola, care înseamnă „crește pe nisip”. Ca și C. adjanyae, singura parte a plantei care este vizibilă sunt florile sale. Acestea sunt în mare parte albe, cu un mic triunghi de galben spre bază. Deși B. arenicola este considerat un copac, este de fapt un membru al familiei de fasole.

Nu este atât de neobișnuit că oricare dintre specii a fost găsită în mare parte sub pământ. Mulți copaci din această regiune a Angolei au până la 90% din masa lor corporală sub pământ. Este o adaptare inteligentă la împrejurimile aride. Aceasta le permite să acceseze cantitatea mică de umiditate care ajunge în subteran.

Două noi specii de copaci au fost descoperite în deșertul Kalahari

Ambele specii au fost descoperite de Dr. David Goyder, un cercetător asociat onorific la Royal Botanic Gardens (RBG), Kew, în timpul unui sondaj National Geographic Expeditions. Sondajul a făcut parte din eforturile de îmbunătățire a cunoștințelor despre plantele din regiune.

„Diversitatea plantelor din Angola este slab documentată. Cu o acoperire geografică foarte inegală – o mare parte din jumătatea de est a țării și unele provincii din nord sunt în mare parte lipsite de cercetări”, scriu autorii într-o lucrare care descrie noua specie.

Potrivit unei declarații a RBG Kew trimisă către IFLScience, copacii nou descoperiți sunt doar două dintre cele 74 de plante descoperite de oamenii de știință și partenerii Kew anul trecut. Ei subliniază importanța studiilor de teren în înțelegerea și protejarea plantelor de pe Pământ.

spot_img
Latest news
știri