20.4 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Reducerea consumului de carne și lactate: O soluție cheie pentru combaterea poluării cu azot, conform ONU

Cercetătorii propun schimbări în practicile agricole și adoptarea unor tehnologii sustenabile pentru a îndeplini obiectivul de reducere a deșeurilor de azot cu 50% până în 2030

Reducerea la jumătate a consumului de carne şi lactate reprezintă una dintre modalităţile prin care societatea poate contribui la scăderea nivelului de poluare cu azot din aer, râuri şi sol, fiind diminuat în acelaşi timp efectul acestuia în cazul schimbărilor climatice, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), relatează DPA/PA Media, citat de Agerpres.

Azotul este un gaz inofensiv în atmosferă, însă în combinaţie cu oxigenul sau cu hidrogenul devine un poluant.

Acest gaz dăunează mediului, ucide animalele sălbatice și afectează, în mod deosebit, plămânii.

Azotul este un gaz cu efect de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon

Plantele au nevoie azot pentru a se dezvolta, motiv pentru care fermierii distribuie compuși chimici pe câmpurile lor pentru a stimula creșterea culturilor.

Cu toate acestea, acest proces generează cantități semnificative de deșeuri. Practic, aproximativ 80% din azotul aplicat nu este absorbit de plante și ajunge în mediul înconjurător.

În Marea Britanie, anul trecut, îngrășămintele în valoare de 3.5 miliarde de lire sterline au fost risipite, echivalentul subvențiilor agricole totale ale țării.

ONU vizează reducerea deșeurilor de azot cu 50% până în 2030, iar cercetătorii susțin că abordarea optimă constă în implicarea tuturor părților implicate în acțiuni moderate

Reducerea consumului de carne la aproximativ 500 de grame pe săptămână sau schimbarea practicilor agricole şi utilizarea noilor tehnologii, toate sprijinite prin politici guvernamentale, este cea mai bună modalitate de a încetini scurgerea de substanţe toxice care contaminează râurile şi aerul pe care îl respirăm, au declarat cercetătorii.

Latest news
știri