26 C
București
luni, 6 mai, 2024

Florile se răspândesc în Antarctica pe măsură ce temperaturile sunt tot mai ridicate

Pe măsură de temperaturile globale sunt tot mai ridicate, florile se extind cu repeziciune în locuri din Antarctica ce pândă de curând erau acoperite de gheață.

Florile, mușchii și alegele se răspândesc mai mult ca niciodată în Antarctica, conform Science Alert.

Aceste schimbări dramatice au coincis cu creșterea temperaturilor de vară. În 2022, cercetătorii de la Universitatea din Washington au înregistrat cel mai mare val de căldură care a lovit vreodată Antarctica.

În martie, temperaturile din apropierea polului sud au atins cu 39°C peste normal timp de trei zile la rând. Ele au atins un vârf de -10°C.

Aceasta a fost cea mai fierbinte anomalie de temperatură înregistrată oriunde în lume, potrivit lui Edward Blanchard-Wrigglesworth, om de știință și prim autor al unei lucrări publicate de echipa Universității din Washington, conform The Washington Post.

Unii cercetători din echipa sa au purtat chiat pantaloni scurți în timpul studiilor în Antarctica.

Momente ca acestea arată mai clar ca niciodată că Antarctica nu este imună la criza climatică. Acest lucru a fost crezut până de curând de unii oameni de știință.

Florile se răspândesc în Antarctica pe măsură ce temperaturile sunt tot mai crescute

Cercetătorii au vrut să vadă dacă valul de căldură este datorat schimbărilor climatice. Ei au folosit o „abordare a scenariului”.

Această strategie de modelare se bazează pe „desfășurarea evenimentelor trecute sau a unor evenimente sau căi plauzibile viitoare” pentru a reproduce evenimentele climatice actuale.

„Observăm că schimbările climatice din ultimul secol au amplificat valul de căldură cu 2°C. Preconizăm că un val de căldură echivalent în 2096 ar aduce încă 6°C în plus față de 2022”, scriu Blanchard-Wrigglesworth și colegii.

Acest scenariu viitor ar putea aduce temperaturile din martie în Antarctica în mod periculos de aproape de punctul de topire, amenințând vastele zone de gheață ale continentului.

În acest moment, Antarctica și insulele asociate sunt acoperite de zăpadă și gheață permanentă. Doar o foarte mică suprfață de pământ este pretabilă pentru plante. În Antarctica există iarba de păr antarctică (Deschampsia antarctica) și șarba perlă antarctică (Colobanthus quitensis). Florile acestora duc la supraviețuirea speciei în acele condiții vitrege.

În ultimele decenii, totuși, primăverile și verile mai calde au adus schimbări. Astfel de plante au avut rate de creștere cu peste 20% mai mari din 2009 până în 2018.

Modele îngrijorătoare pentru anii următori

Până la sfârșitul secolului, unele modele prevăd că va exista o creștere de trei ori a suprafețelor fără gheață din Peninsula Antarctică. Aceste noi suprafețe ar putea fi pretabile pentru cultivarea plantelor.

Dacă vegetația continuă să se răspândească în aceste zone, cercetătorii se tem că va duce la „pierderea ireversibilă a biodiversității în Antarctica.

„Știm că vor exista mii de kilometri pătrați de zonă fără gheață nouă. Temperaturile mai ridicate și apa disponibilă în plus vor crea noi habitate pentru colonizare, de care vor beneficia unele specii, însă altele vor avea de suferit”, a explicat Jasmine Lee, biolog conservator la British Antarctic Survey, în 2022.

„Din păcate, climatele mai blânde vor reduce și bariera de invazie pentru speciile străine”, a mai spus el.

Latest news
știri