-7.7 C
București
luni, 24 februarie, 2025

Curentul Golfului, semn de colaps. Europa ar putea fi „aruncată“ într-o nouă eră glaciară

Cercetătorii au găsit un prim indicator conform căruia Curentul Golfului din Oceanul Atlantic s-ar putea prăbuși.

Cercetătorii au descoperit un semn de avertizare ce arată că, în Atlantic, Curentul Golfului este pe cale să intre în colaps, scrie Live Science.

Circulația de răsturnare meridională atlantică (AMOC) se caracterizează printr-un flux spre nord de apă caldă și sărată în straturile superioare ale Atlanticului și un flux spre sud de ape mai reci și adânci. AMOC include și Curentul Golfului.

Această eliberare de căldură ajută la îmblânzirea climei în vestul Europei și în America de Nord. Dar înregistrările sedimentelor din ultimii 100.000 de ani sugerează că, uneori, AMOC s-a oprit brusc. Acest lucru a dus la schimbări majore ale climei de-a lungul câtorva decenii.

Oamenii de știință cred că am putea vira din nou către acest scenariu – chiar din 2025 – din cauza schimbărilor climatice. Până acum, cercetătorii nu aveau dovezi care să confirme un astfel de scenariu.

Curentul Golfului e pe cale să intre în colaps

Într-un nou studiu publicat în revista Science Advances, cercetătorii au descoperit că fluxul de apă dulce în Oceanul Atlantic la o latitudine de 34 de grade sud (latitudinea unde se află Africa de Sud) poate indica un avertisment-cheie pentru un colaps iminent al AMOC. Echipa a descoperit că acest flux atinge un minim cu aproximativ 25 de ani înainte de prăbușirea AMOC.

Oamenii de știință nu au o înregistrare suficient de lungă a observațiilor debitului de apă dulce în acest loc. Astfel, nu pot prezice cât de departe este AMOC de un punct de inflexiune. Cu toate acestea, ei știu că acest flux este în scădere.

„Ne apropiem de punctul de vârf, dar nu putem deduce distanța până la acesta”, a declarat René M. van Westen. El este autor al studiului cercetător postdoctoral în științe marine și atmosferice la Universitatea Utrecht.

Deoarece creșterea și descreșterea AMOC depinde de salinitatea apei, această circulație este foarte sensibilă la afluxurile de apă dulce. Pe măsură ce clima se încălzește și modelele precipitațiilor se schimbă, modelele de curgere a apei dulci în ocean se schimbă și ele.

Găsirea punctului de vârf al AMOC necesită simularea unei creșteri treptate a debitului de apă dulce în Atlanticul de Nord pe o perioadă de peste 2.000 de ani, a spus van Westen. Acesta este un proces lung și costisitor din punct de vedere computațional.

Cum au procedat cercetătorii?

Cercetătorii au modelat o creștere treptată a apei dulci folosind modele climatice de ultimă generație. Ei au descoperit o tendință negativă lungă a debitului de apă dulce la 34 de grade sud – granița de sud a Oceanului Atlantic – atingând un minim cu aproximativ 25 de ani înainte de prăbușirea AMOC. Minimul nu este legat de o anumită valoare a salinității, ci mai degrabă este relativ la modelele care au apărut înainte. Prin urmare, cercetătorii nu sunt siguri cum se compară aceste condiții cu cele de astăzi. Prăbușirea AMOC a dus la o lipsă completă de circulație și o pierdere de aproximativ 75% din căldura transportată de la sud la nord.

Dacă AMOC s-ar prăbuși în viitorul apropiat, consecințele ar fi extrem de grave. Fără AMOC, emisfera nordică s-ar răci, iar emisfera sudică s-ar încălzi, dar într-un grad mai mic. Efectele variază în funcție de regiune, dar Europa ar fi puternic afectată, a spus van Westen. Continentul s-ar răci între 5 până la 10 grade Celsius într-un secol. Schimbarea ar fi uriașă, chiar și în comparație cu nivelul actual al schimbărilor climatice, care are deja efecte.

„În medie, clima globală se încălzește cu aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu”, a spus van Westen.

Prăbușirea AMOC ar duce, de asemenea, la modificări ale precipitațiilor pe tot globul. De exemplu, nu vor mai fi anotimpuri umede și secetoase în pădurea tropicală amazoniană.

„Știm că în condițiile schimbărilor climatice acest AMOC se va slăbi treptat. Acest parametru [de apă dulce] va deveni mai negativ, așa că va destabiliza și mai mult AMOC”, a spus van Westen.

Mesajul, a adăugat el, este că necesitatea de a opri schimbările climatice este urgentă: „Trebuie să încetăm să emitem ca societate globală”.

Latest news
știri