14.7 C
București
marți, 7 mai, 2024

FOTO | Imaginea cu un urs polar care doarme pe un sloi de gheață a fost desemnată fotografia de natură sălbatică a anului

Imaginea unui tânăr urs polar care doarme pe un sloi de gheață atrage atenția asupra habitatelor polare care dispar, potrivit Science Alert.

Imaginea a câștigat premiul People’s Choice Photographer of the Year. Acesta e decernat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Fotograful amator Nima Sarikhani a imortalizat momentul în timpul unei expediții de trei zile în largul arhipelagul Svalbard din Norvegia.

„Această fotografie a stârnit emoții puternice în mulți dintre cei care au văzut-o. În timp ce schimbările climatice sunt cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, sper că această fotografie inspiră și speranță. Mai este timp să curățăm mizeria pe care am făcut-o“, a spus Sarikhani.

Imaginea este o ilustrare vie a amenințării la adresa faunei sălbatice polare. Oamenii de știință spun că este o consecință a crizei climatice.

Micul aisberg oferă doar un adăpost temporar pentru urs. El reprezintă un microcosmos al modului în care habitatele polare continuă să se micșoreze pe măsură ce lumea se încălzește.

Directorul Muzeului de Istorie Naturală, Dr. Douglas Gurr, a numit fotografia o „reprezentare vizuală a impactului negativ al încălzirii climatice și al pierderii habitatului.

Urs polar ce doarme pe un sloi de gheață

Peste 50.000 de imagini au fost înscrise în competiție. Fotografia lui Sarikhani a câștigat într-un vot public dintr-o listă scurtă de 25 de imagini.

Acesta a obținut 75.000 de voturi, a spus muzeul, un record. Interesul în jurul imaginii lui Sarikhani vine într-o perioadă critică pentru urșii polari.

WWF spune că au rămas 22.000 de urși polari în sălbăticie.

Specia este clasificată ca fiind vulnerabilă – o categorie mai puțin gravă decât pe cale de dispariție. WWF a spus că urșii sunt sub presiunea impactului crizei climatice asupra Arcticii. Regiunea se încălzește aproximativ de două ori mai repede decât media globală.

Latest news
știri