7.1 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

Legătura dintre declinul populației de pinguini și agravarea schimbărilor climatice. Inteligența artificială și-a demonstrat din nou utilitatea

Potrivit unui nou studiu, declinul populației de pinguini ar putea avea un efect asupra agravării schimbărilor climatice. Acesta afectează circuitul fierului în Oceanul Austral și, prin urmare, capacitatea oceanului de a capta CO2, conform Agerpres.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communication și evidențiază rolul pe care pinguinii îl au în circuitul fierului. Aceștia consumă krill (plancton animal bogat în fier), după care fertilizează prin dejecții apele meridionale. În Oceanul Austral, fierul este esențial și reprezintă o sursă de nutrienți pentru fitoplancton.

Cum a decurs cercetarea pe pinguini

Cercetătorii au calculat volumul excrementelor, denumite și guano, produse de o colonie de pinguini antarctici din Insula Decepției. Aceasta este situată în largul Peninsulei Antarctice.

Studiul s-a realizat prin procesarea imaginilor realizate de drone cu ajutorul inteligenței artificiale. După ce s-a făcut analiza chimică a excrementelor, s-a descoperit o concentrație de fier foarte mare, de ordinul a trei miligrame la gram.

Autorii au extrapolat datele obținute la nivelul întregii specii. Ei estimează că pinguinii arctici, una dintre speciile cele mai numeroase, reciclează aproximativ 521 de tone de fier anual.

Extrapolând aceste date la ansamblul speciei, autorii estimează că pinguinii arctici, una dintre speciile de pinguini cu cea mai numeroasă populație, reciclează circa 521 de tone de fier în fiecare an.

Oamenii de știință spun că acest lucru îi transformă pe pinguini în contributori „majori“ la circuitul fierului. Totuși, contribuția s-a înjumătățit față de acum 40 de ani, deoarece și populația pinguinilor s-a redus la jumătate după 1980.

Agravarea schimbărilor climatice

Anual, oceanele captează 1/3 din dioxidul de carbon emis în atmosferă. Acest lucru se datorează activității de fotosinteză a fitoplanctonului. În regiuni precum cea a Curentului Antarctic de Vest, dezvoltarea lor este limitată de disponibilitatea redusă a unor micronutrienţi precum fierul.

Și balenele contribuie, la fel ca pinguinii, la eliberarea de fier în oceane, după ce consumă krill.

Totuși, spre deosebire de balene, care traversează diferitele regiuni oceanice, pinguinii trăiesc doar în ecosistemele Oceanului Austral.

„Aceștia contribuie la reciclarea fierului, mai concentrat în acest regiuni“, a spus Oleg Belyaev, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de științe marine din Andaluzia (ICMAN).

Astfel, din cauza diminuării populației de pinguini, în Oceanul Austral se poate produce un dezechilibru care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

„Este vorba, odată cu această cercetare, de conștientizarea importanței ecologice a acestor păsări marine“, a concluzionat Oleg Belyaev.

spot_img
Latest news
știri