18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Raport: Se vor folosi mai puțini combustibili fosili pentru producerea de energie

Energia solară și cea eoliană par să ocupe mai mult loc atunci când vine vorba despre producerea de energie pentru larg consum

Lumea va folosi probabil mai puțini combustibili fosili pentru a produce electricitate anul acesta, într-un „punct de cotitură” pentru energia ecologică, se arată într-un nou raport. Ar fi prima scădere anuală a utilizării cărbunelui, petrolului și gazului pentru a genera electricitate, în afara unei recesiuni globale sau a unei pandemii. Ca rezultat, mai puține gaze de încălzire ar fi eliberate în timpul producerii de energie. Autorii atribuie schimbarea așteptată unui boom al energiei regenerabile condus în principal de China. Eolianul și solarul produc acum 12% din electricitatea globală, cu suficiente turbine eoliene adăugate în 2022 pentru a alimenta aproape toată Marea Britanie. Sursele regenerabile sunt setate să răspundă tuturor creșterii cererii în acest an, spune studiul analiștilor energetici Ember.

Producerea de electricitate cel mai mare contributor la încălzirea globală

Producerea de electricitate este cel mai mare contributor la încălzirea globală, responsabilă pentru peste o treime din emisiile de carbon legate de energie în 2021. Prin urmare, eliminarea treptată a cărbunelui, petrolului și gazelor din acest sector este considerată esențială pentru a ajuta lumea să evite nivelurile periculoase ale schimbărilor climatice. Acest nou studiu analizează datele din țările care reprezintă 93% din cererea globală de energie electrică. Aceasta, cea de-a patra ediție a Ember’s Global Electricity Review, indică faptul că acum se fac progrese semnificative în reducerea rolului combustibililor fosili în producția de energie. Evoluțiile majore sunt creșterea continuă a energiei solare și eoliene ca surse de energie electrică viabile din punct de vedere economic.

Energia solară în trend ascendent la nivel global

În întreaga lume, producerea de energie solară a crescut cu 24% anul trecut, suficient pentru a satisface cerințele anuale ale unei țări la fel de mare precum Africa de Sud. Luate împreună cu energia nucleară și hidroenergetică, sursele curate au produs 39% din electricitatea globală în 2022. Raportul constată că electricitatea produsă anul trecut a fost, de fapt, cea mai curată produsă vreodată. Dar, în ciuda acestui fapt, emisiile de carbon din sector au continuat să crească, pe măsură ce utilizarea cărbunelui a crescut. Potrivit autorilor raportului, acest lucru se datorează faptului că cererea generală de energie electrică a crescut și nu toată aceasta a fost satisfăcută din surse curate. Au existat, de asemenea, probleme cu energia nucleară și hidroelectrică în 2022, cu multe reactoare franceze offline și râurile europene prea scăzute în multe locuri pentru generarea hidro.

În 2023 se așteaptă o creștere a energiei solare și eoliene

Totuși, raportul spune că, în 2023, creșterea energiei eoliene și solare va fi mai mare decât creșterea cererii – iar acest lucru va începe să schimbe valul în ceea ce privește încălzirea gazelor. „Când încetați să adăugați mai mulți combustibili fosili pentru a vă genera electricitatea, începeți să observați o scădere a emisiilor”, a spus Malgorzata Wiatros-Motyka, autorul principal al raportului. „Acest lucru este extrem de important în contextul electrificării în creștere, deoarece avem mai multe vehicule electrice, mai multe pompe de căldură, așa că curățarea sectorului energetic va reduce emisiile și în alte sectoare”.

spot_img
Latest news
știri