2.5 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Tesla e acuzată că spionează proprietarii de mașini

Un proprietar de mașină electrică Tesla a dat în judecată compania producătoare pe motiv de încălcare a vieții private. În plus, unii dintre angajații Tesla au confirmat că vehiculele dețin tehnologia care permite „spionarea“ oamenilor, conform EVZ.

Este vorba de un cetățean din California, care a intentat un proces împotriva companiei pe motiv că mașina electrică l-ar înregistra. Mai mult decât atât, jurnaliștii de la Reuters au demonstrat de curând faptul că angajații Tesla îi spionează pe proprietari. Acest lucru se realizează cu ajutorul camerelor video instalate în mașini.

Ancheta Reuters se bazează pe datele furnizate de mai mulți angajați ai companiei. Pe grupurile interne ale acestora au început să circule filmulețe cu proprietari de mașini Tesla surprinse de camerele autovehiculelor.

„Am putea să-i vedem făcând lucruri foarte intime. Mă deranjează, pentru că oamenii care cumpără mașina nu cred că știu că intimitatea lor nu este respectată. Am putea să-i vedem spălând rufe și făcând lucruri foarte intime. Le putem vedea copiii, a spus un angajat al companiei.

Sursă – Unsplash

Mașinile Tesla colectează o multitudine de date

Pe lângă imaginile cu proprietari în ipostaze indecente, pe grupurile interne de la Tesla circulă și filmări cu accidente. De exemplu, o filmare a surprins un accident din anul 2021 în care o mașină a lovit un copil. Toate aceste date sunt colectate de companie fără acordul proprietarilor.

Compania își motivează gestul prin dorința de a dezvolta tehnologia mașinilor care se conduc singure.

Numeroase informații ajung să fie distribuite în grupurile interne ale angajaților Tesla. De la date privind locația pe Google Maps a diferitelor filmări și până la înregistrări din garajele și curțile proprietarilor. Unul din angajații Tesla a mărturisit că nu și-ar cumpăra niciodată o astfel de mașină.

Proprietarul cere tragerea companiei la răspundere

În procesul intentat de Henry Yeh, acesta cere tragerea la răspundere a companiei pentru intruziuni și pentru denaturarea practicilor laxe de confidențialitate. Potrivit acestuia, angajații companiei au putut accesa imaginile și videoclipurile pentru „divertismentul lor lipsit de gust și malițios“ și „umilirea celor înregistrați pe furiș“.

„Domnul Yeh a fost revoltat de ideea că dispozitivele video ale Tesla pot fi folosite pentru a încălca intimitatea familiei sale, pe care Constituția Californiei o protejează cu scrupulozitate“, a precizat Jack Fitzgerald, avocatul lui Henry Yeh, pentru Reuters.

spot_img
Latest news
știri