Biogazul rezultat din fermentarea nămolului la stația de epurare din Târgu Mureș va fi utilizat pentru producția de energie electrică și termică. Compania AQUASERV, operatorul Regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare în judeţul Mureş, a anunțat finalizarea unui proiect de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră. Investiția are o valoare de peste 2 milioane de euro, potrivit g4media.
Banii pentru proiect au fost asigurați din granturile acordate de Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Aceștia au provenit din mecanismul financiar SEE 2014-2021.
Astfel, vechea instalația pentru generarea de energie a fost înlocuită cu una nouă. Din fermentarea nămolului provenit din apele uzate este produs biogaz. Tehnologia permite ca acesta să fie transformat în energie electrică și termică.
Baurer Csaba, managerul pe operaţiuni tratare ape în cadrul Companiei Aquaserv, a vorbit despre această instalație. Proiectul constă în 4 bioturbine, foarte eficiente în reducerea semnificativă a misiilor de CO2.
„Reuşim să acoperim cam 70% din necesarul de energie electrică a staţiei de epurare şi ne apropiem de 90% din necesarul de energie termică. Este un indicator foarte important în aceste proiecte, cantitatea de bioxid de carbon care va fi redusă. Aici s-a făcut o echivalenţă cu 300 de autoturisme care parcurg 25.000 de km pe an. Cu atât se va reduce emisia de CO2”, a declarat Baurer Csaba.
Biogazul produs până în prezent la stația de epurare din Târgu Mureș era valorificat cu o instalație veche de cogenerare. Aceasta funcționa din anul 2000 și fusese realizată tot printr-o finanțare internațională. Acum, puterea noii instalații este aproape dublă, iar investiţia prezintă şi un avantaj financiar net de peste 270.000 de euro/an.