18.2 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Un oraș din România a fost declarat stațiune turistică de interes național, dar încă se confruntă cu probleme grave de poluare cu metale grele

O nouă localitate a devenit, oficial, stațiune turistică de interes național. Este vorba de Baia Mare, care a obținut acest titlu printr-o Hotărâre de Guvern, potrivit Adevărul.

În ceea ce privește factorii care au stat la baza acestei decizii, documentul precizează:

„De remarcat din punct de vedere turistic este perioada interbelică, când Baia Mare a fost declarată «stațiune climaterică» timp de 10 ani, în perioada 1930-1940”, se arată în document.

Faptul că „pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare sunt declarate cinci arii naturale protejate și obiective naturale ocrotite”, reprezintă, de asemenea, un punct forte în vederea declarării orașului Baia Mare drept stațiune turistică de interes național.

Cele cinci arii de pe cuprinsul orașului sunt:

  • Arboretele de castan comestibil Baia Mare – Rezervație științifică forestieră;
  • Rezervația fosiliferă Chiuzbaia – Rezervație naturală paleontologică;
  • Tăul lui Dumitru – Rezervație științifică botanică;
  • Coloanele de la Limpedea – Rezervație științifică geologică;
  • Arboretele de castan comestibil Baia Mare – Sit Natura 2000.

De asemenea, au fost avute în vedere și alte obiective din județ, la care turiștii ar putea să ajungă.

Baia Mare – stațiune turistică de interes național, dar o stațiune poluată

Moștenire a perioadei socialiste, în jurul orașului Baia Mare există mai multe iazuri care poluează zona cu metale grele. Doar un singur astfel de iaz, Meda, a fost ecologizat în ultimii 35 de ani, acum fiind un câmp înierbat.

„Baia Mare, înainte de a fi stațiune ar fi trebuit să rezolve mai multe probleme de mediu”, a zis profesorul universitar Ioan Bud, specializat pe probleme de mediu și minerit.

În opinia specialistului, în primă fază ar trebui stopată poluarea, după care ar trebui trecut la măsurile de decontaminare.

Activitatea minieră din zonă a dus la formarea celor cinci iazuri, care astăzi contaminează întreaga regiune cu metale grele. Acestea ajung în sol, în pânza freatică, iar apoi în plante.

În plus, minele care au fost închis în urmă cu peste 2 decenii au fost inundate. Când este surplus, apa provenită din acestea se scurge și ajunge în râul Săsar, care străbate orașul de la est la vest.

„Deocamdată, noi încă suntem în faza de acumulare a poluării, nu în faza de eliminare. Pentru că apele de mină tot curg și sunt din ce în ce mai multe și mai agresive. În cazul în care le oprim, după aceea putem lua decizii: dacă sunt intenții de depoluare a solului, e una; dacă se lasă se depuleze în mod natural, poate dura sutede ani până ce se depoulează”, a mai zis Ioan Bud.

spot_img
Latest news
știri