2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Stratul de gheață din Marile Lacuri, la cel mai scăzut nivel

Oamenii de știință spun că încălzirea globală duce la pierderea de gheață și la creșterea apei, deoarece stratul de gheață este sub media pe 50 de ani de 18%, potrivit The Guardian.

Acoperirea medie de gheață peste cele cinci Mari Lacuri a fost de doar 6% luna trecută. Astfel, s-a plasat printre cele mai puțin înghețate luni ianuarie de când au început înregistrările, acum 50 de ani. Anunțul a fost făcut de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere (NOAA).

Marile Lacuri – Superior, Huron, Michigan, Erie și Ontario – sunt situate la sau în apropierea graniței SUA-Canada. Ele sunt conectate printr-o rețea de lacuri și râuri mai mici. Acestea se întind pe o suprafață combinată de 246.000 de kilometri pătrați. Sunt cel mai important și cel mai mare sistem de apă dulce din lume.

În timp ce unele variații de la an la an a stratului de gheață sunt normale, oamenii de știință spun că încălzirea globală duce la pierderea gheții și la temperaturi mai calde ale apei. Dacă nu se vor lua măsuri, probabil că situația se va înrăutăți.

„Ca răspuns direct la încălzirea temperaturii aerului, observăm pierderea rapidă a gheții și încălzirea temperaturii apei de vară”, a spus profesorul Sapna Sharma, expert în factorii de stres de mediu pe lacuri la Universitatea York din Toronto. „Dacă planeta continuă să se încălzească, 215.000 de lacuri ar putea să nu mai înghețe în fiecare iarnă. Aproape 5.700 de lacuri ar putea pierde definitiv acoperirea de gheață până la sfârșitul secolului”, a continuat el.

Stratul de gheață de pe Marile Lacuri, la cel mai scăzut nivel

Marile Lacuri dețin mai mult de 20% din apa dulce a Pământului. Jumătate din cantitate se află în Lacul Superior, cel mai mare și cel mai nordic dintre cele cinci. Înregistrările de gheață arată o scădere cu 25% a stratului de gheață la nivelul bazinului și o tendință spre mai puține zile înghețate în Marile Lacuri din 1973.

„Există o tendință: o scădere cu 5% a acoperirii medii de gheață pe deceniu. Poate să nu sune mult, dar este o scădere substanțială”, a spus James Kessler, fizician și expert la NOAA.

Unele zone au fost afectate mai rău decât altele. Înregistrările de gheață care datează din 1857 arată că mai multe golfuri de pe Lacul Superior au înghețat în fiecare iarnă până în aproximativ 1997. De atunci, pe măsură ce încălzirea globală s-a intensificat, unele au experimentat ierni complet fără gheață.

Zăpada și gheața sunt cheia culturii și turismului Marilor Lacuri, iar regiunea se mândrește cu activități în aer liber, cum ar fi săniușul, patinajul în aer liber, săniile trase de câini și pescuitul la copcă, precum și o industrie de deszăpezire de miliarde de dolari. În iernile mai calde, activitățile recreative sunt anulate, turismul este afectat și numărul de persoane înecate crește din cauza gheții instabile.

spot_img
Latest news
știri