12.4 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Încălzirea globală are un impact nebănuit asupra baseball-ului

În baseball, home run-urile reprezintă momentele când mingea este lovită în așa fel încât cel care bate să poată înconjura bazele și să ajungă în siguranță acasă într-un singur joc, fără să fie comise erori de către echipa defensivă. Un home run se realizează de obicei prin lovirea mingii peste gardul terenului dintre stâlpii de fault, fără ca mingea să atingă terenul, conform Science Alert.

Totuși, în ultimele sezoane din Major League Baseball, numărul de home run-uri a crescut dramatic. Există și un record de 62 de home run-uri a lui Aaron Judge pentru New York Yankees în 2022.

Analiștii au subliniat mai mulți factori care au cauzat creșterea, printre care noile schimbări dina cest sport.

Sursă – Pexels

Încălzirea globală ar putea influența baseball-ul

Un nou studiu, publicat pe 7 aprilie 2023, oferă dovezi solide pentru o altă cauză – încălzirea globală.

Conform fizicii, aerul cald este mai puțin dens decât aerul rece. Pe măsură ce aerul se încălzește și moleculele se mișcă mai repede, aerul se extinde. Astfel, el lasă mai mult spațiu între molecule. Drept rezultat, o minge lovită ar trebui să zboare mai departe într-o zi caldă decât ar face-o într-o zi răcoroasă. Acest lucru se întâmplă din cauza rezistenței mai reduse a aerului.

Această legătură fizică simplă a provocat speculații din partea mass-media cu privire la legătura dintre schimbările climatice și numărul de home run-uri.

Chiar dacă oameni de știință precum Alan Nathan au evidențiat că mingile zboară mai departe la temperaturi mai ridicate, nu a fost efectuată nicio investigație științifică oficială care să demonstreze că încălzirea globală a contribuit la creșterea numărului de home run-uri.

În studiul de acum, publicat în Buletinul Societății Americane de Meteorologie în colaborare cu antropologii Nathaniel J. Dominy și Jeremy M. DeSilva, s-au folosit date de la peste 100.000 de meciuri de baseball din Liga Majoră. S-au luat în calcul inclusiv temperaturile din ziua jocului și mingile folosite. Aceste lucruri au arătat că temperaturile ridicate au crescut, de fapt, numărul de home run-uri.

Pe baza datelor dintre 1962 – când Mickey Mantle a fost cel mai bun jucător al Ligii Americane și Willie Mays a ocupat primul loc în topul de home run-uri – și 2019, s-a descoperit că un meci jucat la temperaturi cu 10 grade Celsius mai mari decât temperatura medie ar crește numărul de home run-uri cu 20% față de medie.

Sursă – Pexels

Ce se întâmplă dacă schimbările climatice se agravează

Oamenii de știință au folosit date de la camerele de mare viteză pe care le au terenurile din 2015. Acestea oferă unghiul de lansare și viteza de lansare a fiecărei lovituri. 200.000 dintre ele au fost incluse în studiul de față. Au fot comparate viteza și unghiul loviturilor într-o zi caldă și o zi rece.

Modelul camerei de mare viteză a replicat aproape exact efectul temperaturii asupra home run-urilor estimate cu datele la nivel de joc.

Astfel s-a estimat câte home run-uri au avut loc până acum din cauza schimbărilor climatice. Peste 500 de home run-uri din 2010 ar putea fi legate de densitățile reduse ale aerului determinate de încălzirea globală.

Cercetătorii și-au pus și întrebarea ce s-ar întâmpla dacă schimbările climatice s-ar agrava. Conform acestora, dacă emisiile vor continua să crească, în curând s-a produce câteva sute de home run-uri suplimentare pe an.

Creșterea numărului de home run-uri este un semn vizibil al problemelor e mediu cu care se confruntă omenirea. Fără eforturi serioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea temperaturilor va transforma aproape toate aspectele societății.

spot_img
Latest news
știri