1.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Cum va afecta încălzirea globală România

Schimbări importante vor avea loc și pe teritoriul țării noastre mai ales legat de prelungirea anotimpurilor calde

Pe baza ultimului raport ONU, care arată că încălzirea globală este ireversibilă, climatologii români explică despre modul în care va fi afectată țara noastră. „Nu putem spune despre concluziile ultimului raport că ar fi surprinzătoare deoarece toate celelalte rapoarte de până acum au arătat aceeași tendință de creștere a temperaturilor. Chiar și cel din 1990 a venit cu estimări destul de bune, în timp ce acestea mai noi au oferit detalii mai precise și localizate. De fapt, noi deja am modificat sistemul climatic, dar nu ne putem întoarce la 1750. Ce putem face este să încetinim aceste schimbări. Cum trebuie înțeleasă această creștere a temperaturii medii globale, pentru că nimeni dintre noi nu simte o schimbare medie? În spatele acestei medii se află de fapt multiplicarea fenomenelor meteo extreme. De aceea avem acest obiectiv de a limita creșterea la 1,5°C până la finalul secolului.  Această bornă este aleasă pe baze științifice, tocmai de aceea nu trebuie privită doar ca un număr, ci să ne gândim că e vorba de un proces. Înseamnă  să nu ajungem la acele niveluri în care nu mai putem face față schimbărilor cu mijloacele noastre de adaptare”, a declarant Roxana Bojariu, pentru Fanatik.

Europa și Artica, cele mai vizate

Același raport mai arată că Europa și Artica sunt unele dintre continentele cu cea mai rapidă încălzire globală. „Încălzirea globală nu va fi la fel pentru toți, aceasta resimțindu-se diferit chiar și de la o regiune la alta”, spune Roxana Bojariu. „E adevărat că Europa se încălzește într-un ritm mult mai mare decât media globală, atât din cauza zonei de latitudine înaltă, dar și a altor procese care fac continentul nostru să fie mai predispus la încălzire. Vom vedea modificări importante și în regimul precipitațiilor: latitudinile înalte vor avea cantități mai mari de precipitații, în timp ce în sud vom vederea o reducere a acestora. Asta nu va face decât să agraveze problemele deja existente cu resursa de apă din sudul continentului. Există estimări că în jurul anului 2050 vor fi zone din țările din jurul Mării Mediterane, cum ar fi sudul Franței, Spania sau Grecia, unde nu se va mai putea face agricultură”.

Verile mai lungi, primăveri timpurii

Deși în România nu vor fi schimbări dramatice legat de climă, totuși, ne vom confrunta cu probleme serioase.  ”Vom vedea și în România o creștere a temperaturilor medii în fiecare anotimp, astfel încât verile vor fi în medie mai lungi, primăverile mai timpurii, iar toamna se va prelungi spre iarnă. Valurile de căldură vor fi mai frecvente și mai persistente, în timp ce stratul de zăpadă anual va avea o grosime tot mai mică –  efectele pe care le vedem deja de câțiva ani. Intensitatea precipitațiilor va crește, însemnând cantități tot mai mari pe perioade mai scurte de timp și localizat” , a mai spus climatologul.

spot_img
Latest news
știri