3 C
București
joi, 7 noiembrie, 2024

Director INDFP: Cutremurul din România nu are legătură cu cel din Turcia

Seismul din Gorj nu se va transforma într-o catastrofă pentru că nu este energetic încărcat ca cel din Turcia.

Directorul general al Institutului Național de cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a declarat că seismul din România care a avut 5,2 grade pe scara Richter și s-a petrecut în zona seismică Gorj, nu are nicio legătură cu cel din Turcia. Constantin Ionescu a precizat că seismul din țara noastră a avut loc pe o altă placă tectonică decât cel din Turcia.  „Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu pentru Agerpres. De altfel, acesta a precizat că nu sunt așteptate cutremure mai mari, pentru că acea regiune nu are suficientă putere cât să iște seisme de intensitate mai mare.

Sunt așteptate replici

Cu toate acestea, el a avertizat că este posibil să existe mai multe replici. „Aceste cutremure, cum aţi văzut şi la la turci, cutremurele de suprafaţă produc replici destul de multe. Ele de obicei sunt mai mici”, a mai arătat directorul institutului. Cât despre intensitatea cutremurului, se pare că acesta a fost undeva la jumătatea celui din Turcia. „Mişcarea pământului de jos în sus sau pe direcţiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Intensitatea este mică. La turci a fost intensitate de nouă, aici intensitatea a fost cinci. Undele se deplasează pe toate direcţiile. Depinde acum de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică. Dacă este leos cum este zona asta de câmpie ele se atenuează. Din ce avem noi informaţii nu s-au produs pagube”, a precizat Constantin Ionescu. Luni după-amiază în zona Gorj s-a petrecut un cutremur de 5.2 pe scara Richter. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 16,5 kilometri şi a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova, 145 km vest de Piteşti, 158 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca şi 206 km vest de Braşov.

Zeci de mii de victime în Siria și Turcia


În continuare autoritățile de mai multe țări se străduiesc să ajute Turcia și Siria pentru a reuși să diminueze efectele cutremurului devastator de săptămâna trecută. Peste 36.000 de oameni au murit in urma seismului devastator din Turcia și Siria. În continuare echipele de salvare caută printre dărâmături eventuale victime. Si către Siria și către Turcia autoritățile române au trimis ajutoare cu bunuri materiale, dar și echipe de salvare pentru a ajuta la scoaterea oamenilor de sub blocurile prăbușite.  

spot_img
Latest news
știri