21.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Gropile de gunoi: o amenințare globală subestimată

Un nou raport dezvăluie impactul devastator al emisiilor masive de metan din întreaga lume și soluțiile cruciale pentru combaterea crizei climatice

Gropile de gunoi din toată lumea au generat 1.200 de emisii masive de metan, între 2019 și 2023.

Sunt noile date care reies dintr-un raport publicat de The Guardian, care arată că mai multe țări contribuie la producția gazelor cu efect de seră, extrem de poluate și care îngreunează eforturile de limitare a poluării, prin gropile de gunoi prost gestionate.

În intervalul 2019 – 2023, s-au înregistrat 1.256 de evenimente semnificative de emisii de metan în Pakistan, India, Bangladesh, Argentina, Uzbekistan și Spania

Aceste emisii provin în principal din descompunerea deșeurilor organice, cum ar fi resturile alimentare, lemnul, cartonul și hârtia, în absența oxigenului.

Metanul emis în acest proces este de 86 de ori mai puternic în efectul său de încălzire globală decât dioxidul de carbon, scrie sursa citată, potrivit Biziday.

Descompunerea deșeurilor reprezintă aproximativ 20% din totalul emisiilor de metan generate de activitățile umane, punând în pericol serios realizarea obiectivelor de mediu stabilite de statele implicate.

Proiecțiile experților arată că până în 2050, odată cu creșterea populației urbane, emisiile de metan ar putea să se dubleze, crescând riscul unei catastrofe climatice iminente.

Una dintre soluții ar putea fi reducerea cantității deșeurilor organice depozitate în gropile de gunoi

Oamenii de știință intervievați de The Guardian subliniază că această situație ar putea fi abordată fie prin reducerea cantității deșeurilor organice depozitate în gropile de gunoi, fie prin captarea metanului emis în acest proces.

De altfel, măsura din urmă are potențialul de a fi chiar profitabilă, dacă metanul este captat și ulterior utilizat ca combustibil.

Latest news
știri