Greta Thunberg avertizează că țările bogate semnează o „condamnare la moarte” pentru milioane de oameni săraci din întreaga lume. Ea susține că naținile nu reușesc să elimine treptat combustibilii fosili, conform The Guardian.
Potrivit Gretei, în condițiile în care emisiile anuale de gaze cu efect de seră sunt la un nivel record, doar o eliminare treptată „rapidă și echitabilă” a combustibililor fosili ar menține temperaturile globale în limita recomandată științific de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
„Lunile și anii următori vor fi cruciali pentru cum arată viitorul. Ceea ce decidem acum va defini viitorul restului umanității”, a spus Greta.
„Dacă nu [eliminăm combustibilii fosili], va fi o condamnare la moarte pentru nenumărați oameni. Este deja o condamnare la moarte pentru nenumărați oameni”, a spus ea.
Ea a spus că lipsa voinței politice de a opri explorarea și utilizarea combustibililor fosili amenință să ridice temperaturile globale cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Acest lucru ar putea duce clima peste „puncte de vârf”, potrivit Gretei.
„Am putea declanșa un efect de boomerang dincolo de controlul uman”, a spus ea.
Greta Thunberg a țintit COP28
Problema renunțării treptate a combustibililor fosili este de așteptat să fie discutată la COP28, la sfârșitul acestui an. Summitul va avea loc la Dubai, găzduit de Emiratele Arabe Unite, un important producător de petrol și gaze.
Multe țări ar dori să se elaboreze o rezoluție oficială pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili sau cel puțin să discute despre o astfel de eliminare treptată ca punct oficial al ordinii de zi la summit. Unele țări, în special producătorii de combustibili fosili, inclusiv Arabia Saudită, se opun ferm. În plus, Emiratele Arabe Unite au spus că nu există încă un acord pe ordinea de zi.
Președintele discuțiilor va fi Sultan Al Jaber, ministru în guvernul Emiratelor Arabe Unite, care este și șeful companiei naționale de petrol a țării, Adnoc. Aceasta plănuiește o extindere masivă a capacității de producție de combustibili fosili.