14.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

OMS: Națiunile din întreaga lume se pregătesc cu măsuri pentru eventualele dezastre provocate de schimbările climatice

Încălzirea globală devine un pericol pentru sănătatea umană, din acest moriv 90% dintre țări pregătesc măsuri pentru a evita eventuale dezastre medicale.

Guvernele se concentrează din ce în ce mai mult pe riscurile pentru sănătate alimentate de încălzirea globală. Majoritatea națiunilor au inclus pericole pentru sănătate în angajamentele lor de a combate schimbările climatice, cunoscute sub numele de Contribuții determinate la nivel național (NDC), în creștere față de 70% în 2020, potrivit noilor date OMS, care urmează să fie publicate într-un raport viitor.

Directorul OMS pentru sănătate publică și mediu, Maria Neira, a declarat că criza climatică amenință piloni cheie ai sănătății publice – inclusiv accesul la hrană, apă, adăpost și aer curat – și că țările ar putea avea dificultăți să răspundă în mod adecvat la riscuri tot mai mari.Schimbările climatice vor alimenta toate posibilele dezastre de sănătate la care ne așteptăm. Trebuie să ne asigurăm că avem sisteme de sănătate potrivite pentru secolul 21”, a spus Neira înainte de lansarea raportului anual de statistici sanitare al OMS vineri.

Sănătatea ar trebui să fie o preocupare principală în raport cu schimbările climatice

 „Trebuie să schimbăm narațiunea (despre schimbările climatice). Până acum, ne-am concentrat prea mult pe ghețari, pe următoarea generație și pe planetă”, a spus ea într-un interviu. Dar „argumentul privind sănătatea pentru acțiunea climatică poate fi foarte puternic și poate fi cel care ar putea motiva guvernele”. La începutul acestei luni, președintele desemnat al COP28 al Emiratelor Arabe Unite, Sultan al-Jaber, a declarat că summitul climatic al ONU din decembrie va fi primul care va dedica o zi sănătății și va găzdui o reuniune ministerială privind sănătatea și clima. Într-un alt raport publicat săptămâna aceasta, Alianța Globală pentru Climă și Sănătate – un grup de organizații din domeniul sănătății – a constatat că țările bogate sunt în urmă față de țările cu venituri mai mici în ceea ce privește integrarea preocupărilor legate de sănătate în NDC-urile lor.

Avertizările vin după ce ONU a publicat un raport în care spune că încălzirea globală este mai accelerată decât s-a preconizat

Avertizările au venit în timp ce Organizația Meteorologică Mondială a avertizat miercuri că există o șansă de două treimi ca temperatura medie globală să depășească limita de încălzire de 1,5 grade Celsius (2,7F) stabilită în Acordul de la Paris din 2015 în următorii cinci ani. Oamenii de știință climatologic au avertizat că limita de 1,5 ° C este un punct crucial, după care impacturile de la creșterea nivelului mării la temperaturi extreme sunt probabil să devină mult mai severe. Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice (IPCC) a evidențiat diverse riscuri pentru sănătate sensibile la climă, cum ar fi stresul termic, o creștere a bolilor răspândite prin alimente, deficitul tot mai mare de apă, schimbări în gama de insecte și paraziți și agravarea mentală

Latest news
știri