România importă miere contrafăcută și exportă cea mai buna miere în vrac

Foto: Pivxabay
Foto: Pivxabay

În mod paradoxal, România importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30-35% din consumul intern.

Este concluzia comunicată de preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că în toate ţările europene mişcarea mierii este controlată de către agenţii economici care sunt implicaţi în această activitate.

Important este şi cât se consumă. Noi, astăzi, încă nu am ajuns la 800 – 900 grame de miere. Anual, în ţările Uniunii Europene, în Elveţia, se consumă peste două kilograme şi chiar mai mult. Cred că acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor”, a precizat Ioan Fetea.

Mai mult, acesta a subliniat și faptul că albinele au devenit o specie dependentă mai mult de factorul politic decât de natură.

România nu mai reuşeşte să îşi protejeze sectorul apicol

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine a mai transmis că există o concurenţă permanentă cu mierea contrafăcută, concurență neidentificată de către autorități.

Ba că nu avem laboratoare dotate, ba că nu avem bani. Câteodată şi ANSVSA are de lucru în vamă pe lapte, pe carne, pe alte produse. Mierea vine mai rar şi se neglijează. De aceea cerem să ne sprijine mai mult”, a adăugat președintele ACA.

Ioan Fetea a transmis că este o nevoie vitală de controale, în contextul în care România a avut mereu produse de calitate.

”Sperăm să nu ne corupă aceşti mari procesatori de miere, care de multe ori aduc altceva şi nu miere în aceste ţări”

Noi, an de an, ridicăm această problemă a calităţii. Este de neînţeles cum România nu reuşeşte să îşi protejeze măcar acest sector. Această problemă o au toate sectoarele agricole, şi nu numai din România. Bănuiesc că această globalizare ne-a împins către această atitudine a comerţului, oricum şi oricât. E păcat.”, a concluzionat şeful ACA.

România ocupa, în trecut, locul patru în Europa în ceea ce privește sectorul apicol

Conform analizei publicată pe Ziare.com, în urma cu câțiva ani, România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual. Astfel, se clasa pe locul patru în Europa, iar vârful era consemnat la 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. Potrivit datelor statistice, românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.