12.4 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Polonia renunță la cărbune, resursa care îi asigură 70% din energie

Noul guvern polonez condus de Donald Tusk are o abordare cu totul diferită față de cel anterior în ceea ce privește decarbonizarea și abordarea schimbărilor climatice.

Polonia intenționează să stabilească o dată de încheiere a energiei pe bază de cărbune, a declarat luni secretarul de stat al țării pentru Climă, Urszula Zielinska. Poziția noului Executiv este diferită față de cea a guvernului anterior în ceea ce privește schimbările climatice, scrie Reuters.

Alegerile din octombrie 2023 din Polonia au pus capăt celor opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS). Noul Guvern își intensifică eforturile de mediu – inclusiv o dată de eliminare treptată a energiei pe cărbune.

„Numai cu o dată de încheiere putem planifica și numai cu o dată de încheiere, industria poate planifica, oamenii pot planifica. Deci, da, absolut, vom căuta să stabilim o dată de încheiere“, a spus ea.

Polonia obține aproximativ 70% din energie din cărbune. Este cel mai emițător de CO2, deși a crescut generarea eoliană și solară în ultimii ani.

Guvernul anterior a convenit un pact cu sindicatele pentru a păstra cărbunele minier până în 2049. Dar oamenii de știință spun că în acest deceniu sunt necesare reduceri profunde ale emisiilor de la arderea cărbunelui. Acest lucru ar preveni schimbările climatice severe, potrivit cercetătorilor. Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut tuturor țărilor din cadrul OCDE să elimine treptat cărbunele până în 2030.

Polonia vrea să renunțe la cărbune

Zielinska, care a fost numită în decembrie, a declarat că noul guvern revizuiește planurile de climă și energie ale Poloniei.

Anterior, Polonia s-a opus anumitor măsuri de mediu în cadrul Uniunii Europene. Varșovia a dus Bruxelles-ul în instanță anul trecut în încercarea de a anula politicile UE în materie de climă. Procesul s-a referit inclusiv la interzicerea din 2035 a mașinilor noi care emit CO2.

Zielinska a spus că Varșovia este, de asemenea, pregătită să îmbrățișeze un obiectiv pentru UE de a reduce emisiile cu 90% până în 2040. Ea a adăugat că va face eforturi pentru a se asigura că impactul asupra societății este abordat.

Cu toate acestea, ulterior, într-o postare pe X, ea a părut că și-a mai înmuiat abordarea.

„Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că avem deja o declarație clară privind obiectivul de reducere a emisiilor pentru 2040 într-un stadiu atât de timpuriu”, a scris ea.

spot_img
Latest news
știri