Cardurile de energie, distribuite la peste un milion de locuințe

Beneficiari eligibili, în posesia cardului până la 20 februarie

Marcel Boloș
Marcel Boloș - Foto: Facebook

Un milion de carduri de energie au fost distribuite persoanelor vulnerabile care au nevoie de sprijin pentru plata facturilor, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, marți, 14 februarie.

Bacău, cu 43.200 de carduri, Argeș, cu 47.416 de carduri, Buzău, cu 30.835 carduri, Maramureș, cu 33.000 de carduri și Brăila, cu 30.060 de carduri, sunt în topul județelor în care au fost distribuite cele mai multe carduri.

Acestea sunt parte a unui total de 1,7 milioane de carduri care au fost tipărite și distribuite către oficiile poștale aferente locuințelor pentru care nu este nevoie de nici un fel de clarificare privind eligibilitatea. Alte 700.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptățiți până la 20 februarie, dată de la care se vor efectua plățile pentru facturile curente și restante.

Cardurile de energie, distribuite de Poșta Română

Cardurile, finanțate din fonduri europene nerambursabile, aflate în risc de pierdere în perioada de programare 2014-2020, sunt emise și distribuite de Poșta Română.

„Poșta Română s-a mobilizat exemplar și a livrat deja cardurile de energie la un milion de locuințe. Pentru că restul sunt deja în oficiile poștale, suntem siguri că până la 20 februarie vom finaliza distribuirea pentru cei care au fost declarați eligibili fără să fie nevoie de clarificări. De la acel moment se pot efectua plăți, prin cele trei metode deja cunoscute: direct la poștaș, la oficiu sau prin intermediul aplicației pentru care zilele acestea se fac ultimele teste. Foarte important, pentru cei care sunt într-o situație incertă și se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, le transmit să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine conform legii. Cei care au primit cardul trebuie să știe că pot să facă plăți pentru tranșa I până la vară, nu este nevoie să se grăbească. Iar cei care nu sunt siguri de situația lor pot suna la 0319966 și vor primi clarificări”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Lista persoanelor eligibile, în curs de finalizare

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală lucrează colaborativ pentru a finaliza lista finală a beneficiarilor eligibili.

„Prin intermediul programului, aproximăm că un total de 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste 4 milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu două tranșe de 700 lei pentru achitarea facturilor la utilități, în contextul crizei energetice. Așadar, lista de puncte de consum eligibile va continua să crească pe măsură ce se clarifică situațiile neconcludente (se va stabili în mod clar câți oameni stau la același punct de consum și care este venitul mediu pe cap de locuitor),” se precizează în comunicatul de presă al ministerului.

Potențialii beneficiari urmează fie înștiințați dacă nu sunt eligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, unde vor primi informații suplimentare și sfaturi cu privire la o posibilă corectare a situației.

Perioadele pentru efectuarea plăților cu cardul de energie

În baza cardului, beneficiarii pot efectua plăți în următoarele perioade: a) Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;b) Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023. Persoanele care nu au fost eligibile pentru tranșa I, dar vor deveni eligibile la momentul întocmirii listelor pentru tranșa II, vor primi cardul de energie în cursul lunii septembrie.