4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Peste 60 de tone de plumb împrăștiate în România prin vânătoare

De astăzi muniția de plumb este interzisă în toată Uniunea Europeană.

Estimările Societății Ornitologice Române arată că activitatea de vânătoare în România a poluat, anual, natura în medie cu 63 de tone de plumb, potrivit Agerpres. De altfel cei de la ONG precizează că încpând de astăzi, 15 februarie, muniția cu plumb pentru vânătoare nu mai poate fi utilizată în zonele umede. în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene (UE), precum şi în Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Practic muniția de acest tip este interzisă de astăzi, potrivit unei decizii luate acum 2 ani, în 2021, și votată de comisia Europeană. În acest fel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea nu se mai paote realiza vânătoarea cu muniție de plumb. De altfel au fost și definite zonele umede: mlaştini, bălţi, turbării sau lacuri, naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv zone marine în care adâncimea apei la reflux nu depăşeşte şase metri.

Interzicerea muniției cu plumb în vigoare de astăzi

„Interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Această decizie contribuie la creşterea calităţii şi conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului şi facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicţiei şi pe teritoriul României”, a explicat directorul executiv al ONG-ului, Dan Hulea.

Cât de toxic este plumbul

„Alicele cu plumb au un dublu efect: ucid şi direct şi indirect. Nu toate alicele îşi ating ţinta, unele cad în apă sau pe sol, de unde sunt înghiţite de diverse specii de păsări, care se intoxică cu plumb şi mor. Alicele cu plumb sunt confundate de păsările acvatice cu particule mici de piatră sau nisip. Păsările au nevoie să înghită mici bucăţi de pietriş deoarece le ajută la digerarea hranei. Totodată, interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede va reduce şi otrăvirea păsărilor răpitoare şi a altor specii necrofage, care se hrănesc cu păsări moarte care au fost împuşcate cu muniţie cu plumb”, se explică într-un comunicat de presă al SOR.




spot_img
Latest news
știri