Poluare cu plumb, la doi ani după incendiul de la Notre-Dame

Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Au trecut doi ani de la incendiul de la Catedrala Notre-Dame, dar poluarea cu plumb este încă peste limitele normale.

Din cauza topirii acoperișului și a turnului, locuitorii Parisului sunt expuși zi de zi la particule toxice. Din acest motiv, o asociație de sănătate, un sindicat şi două familii au ales să depună o plângere, acuzând autoritățile de ”neglijență gravă”.

Deși incendiul a devastat catedrala în luna aprilie 2019, nu au fost luate măsuri imediate pentru a micşora riscul la care erau expuşi locuitorii orașului.

În primăvara acestui an, au fost efectuate măsurători care au demonstrat că încă mai există concentrații semnificative de praf de plumb. De asemenea, a fost stabilit faptul că aceste concentrații depășesc valorile normale.

400 de tone de plumb au fost dispersate peste capitala Franței

O simulare efectuată în 2019 a arătat că particulele descoperite s-au răspândit până la 50 de km de catedrală, a precizat Digi 24.

La câteva luni după incendiu, autorităţile au ordonat să fie curăţate şcolile din zonele din apropierea catedralei, iar femeile însărcinate care locuiau în apropiere au fost îndemnate să facă analize de sânge, scrie Mediafax.

De atunci şi până azi, s-au derulat numai măsuri de securizare. Timp de mai multe luni, alpinişti, arheologi şi ingineri au curăţat, analizat şi au investigat bucăţile catedralei care a luat foc în 15 aprilie 2019, mai arată sursa citată.

Incendiul de la catedrala „Notre-Dame de Paris” a fost unul violent care s-a declanșat în interiorul catedralei, în seara zilei de 15 aprilie 2019. În aceeași seară, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a anunțat reconstrucția catedralei.