-2.4 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Zgomotul forajului marin afectează comunicarea balenelor albastre și a delfinilor

Comunicarea balenelor și delfinilor perturbată de forajul marin.

Specialiștii au descoperit că zgomotul provocat de forajele marine este extrem de dăunător mamiferelor din apă, cum sunt balene albastre. O lucrare publicată de Universitatea din Exeter și Laboratoarele de Cercetare Greenpeace, se concentrează asupra suprapunerii dintre cetacee, cum ar fi balenele, delfinii și marsuinii și site-urile țintă pentru minerit de adâncime, în special în Oceanul Pacific, potrivit The Guardian. Autorii avertizează că sunt necesare cercetări urgente pentru a evalua amenințările la adresa acestor mamifere. Oamenii de știință au spus că perturbarea va fi constantă pentru mamiferele marine, asemănătoare lucrărilor de construcție zgomotoase dintr-un cartier uman din care era imposibil de scăpat. „Imaginați-vă dacă cartierul dvs. ar fi perturbat brusc de lucrările de construcții care au loc 24/7, viața voastră s-ar schimba dramatic. Sănătatea ta mintală ar fi compromisă, s-ar putea să-ți schimbi comportamentul pentru a scăpa de ea. Nu este diferit pentru balene sau delfini”, a spus Dr. Kirsten Thompson, de la Universitatea din Exeter.

Reproducerea acestor mamifere ar putea fi afectată

Cercetarea concluzionează că perturbarea constantă ar putea cauza daune inclusiv reproducerii acestor mamifere. Până acum, evaluările impactului exploatării miniere s-au concentrat asupra speciilor de pe fundul mării, deoarece aceasta este zona directă minată. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că impactul asupra cetaceelor ​​și a altor animale mari care se pot confrunta cu vătămări din cauza poluării fonice trebuie evaluat de urgență înainte de a se acorda permisiunea de exploatare comercială. Delfinii și cașaloții se numără printre cele 25 de specii de cetacee găsite în Zona Clarion-Clipperton (CCZ) dintre Mexic și Hawaii, în Oceanul Pacific, potrivit lucrării. Cu toate acestea, companiile miniere sunt interesate să extragă metale și minerale din fundul mării din această zonă, despre care se crede că este bogat în materiale valoroase. Până în prezent, în această parte a Oceanului Pacific au fost acordate 17 contracte de explorare pentru minerit de adâncime. Deși companiile miniere de adâncime nu au primit încă permisiunea să înceapă mineritul comercial, ele cer guvernelor undă verde pentru prima dată în luna iulie.

ONG urile acuză jaf în Oceane

Organizatorii și oamenii de știință avertizează că, dacă li se permite, mașinile ar putea funcționa 24 de ore pe zi, producând sunete la adâncimi diferite care s-ar putea suprapune cu frecvențele pe care cetaceele le folosesc pentru a comunica. Metalele pentru industrie, inclusiv cuprul, cobaltul, nichelul și manganul se află în fundul mării și, de asemenea, se crede că există elemente de pământ rare, cum ar fi ytriul, precum și filoane substanțiale de aur, argint și platină. Louisa Casson, un activist al Greenpeace, a declarat: „Companiile miniere de adâncime sunt hotărâte să înceapă să jefuiască oceanele, în ciuda puținelor cercetări despre impactul pe care l-ar avea această industrie asupra balenelor, delfinilor și altor specii. „Exploarea minelor de adâncime ar putea dăuna oceanelor în moduri pe care nu le înțelegem pe deplin – și în detrimentul unor specii precum balenele albastre, care au fost în centrul eforturilor de conservare de mulți ani. Guvernele nu își pot respecta angajamentele de a proteja oceanele dacă permit începerea exploatării miniere de adâncime.”

spot_img
Latest news
știri