14.1 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Limitarea poluării poate preveni următoarea „pandemie tăcută“

Limitarea poluării mediului, în special a căilor navigabile, este esențială pentru a controla bacteriile care ar putea ucide zeci de milioane de oameni până la jumătatea secolului, potrivit unui nou raport ONU, conform Science Alert.

Se estimează că superbacteriile, tulpini de bacterii rezistente la antibiotice, au ucis 1,27 milioane de oameni în 2019. Organizația Mondială a Sănătății spune că rezistența la antimicrobiene (AMR) este una dintre cele mai importante amenințări globale pentru sănătate.

Până la 10 milioane de decese ar putea avea loc în fiecare an până în 2050 din cauza AMR, spune ONU.

Dezinfectanții, antisepticele și antibioticele care pot ajuta microbii să devină mai puternici sunt peste tot, în pasta de dinți, în șampon, în laptele de vacă și apa uzată.

Raportul spune că poluarea este un factor cheie în „dezvoltarea, transmiterea și răspândirea” AMR, solicitând măsuri urgente pentru curățarea mediului.

„Odată cu creșterea poluării și lipsa de gestionare a surselor de poluare, combinată cu AMR în mediile clinice și spitalicești și în agricultură, riscurile cresc”, se arată în raportul Programului ONU pentru Mediu.

Rezistența la antimicrobiene este un fenomen natural, dar utilizarea excesivă și abuzul de antibiotice la oameni, animale și plante a agravat problema. Astfel, e posibil ca antibioticele să nu mai aibă efect împotriva infecțiilor pentru care au fost concepute.

Raportul ONU spune că poluarea mediului din sectoarele economice cheie a exacerbat problema. Sunt date ca exemplu sectoarele de fabricație farmaceutică și chimică, dar și agricultura și spitalele.

Erbicidele pentru controlul buruienilor din ferme pot crește, de asemenea, AMR, în timp ce metalele grele contribuie și ele la această problemă.

Odată ce antimicrobienele intră în mediul înconjurător, acestea se infiltrează în lanțul trofic. Ulterior, se întorc în fabricile care produc articole de îngrijire, de exemplu.

Limitarea poluării și „pandemia tăcută”

Bacteriile rezistente la antimicrobiene se află pe căile navigabile de pe tot globul. Pot fi găsite în fluviul Gange din India și în râul Cache la Poudre din statul american Colorado, potrivit studiului.

„Aceasta este o problemă reală, deoarece râurile sunt adesea sursa apei noastre potabile”, a declarat Jonathan Cox, lector la Universitatea Aston din Marea Britanie.

„Este deja o pandemie tăcută”, a avertizat Cox, care nu are legătură cu studiul ONU.

„Devine următoarea pandemie fără ca noi să o recunoaștem cu adevărat”, a adăugat el.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, cheia stă în prevenire.

„Alimentat de creșterea populației, urbanizare și cererea în creștere pentru alimente și asistență medicală, ne putem aștepta la o creștere a utilizării antimicrobiene și a emisiilor de poluanți în mediu”, se arată în comunicat.

ONU a îndemnat guvernele și grupurile internaționale să abordeze „sursele cheie de poluare”. Printre acestea se numără sistemele de canalizare, deșeurile și serviciile medicale. Alte surse majore sunt producția de produse farmaceutice și sectoarele culturilor intensive.

Jonathan Cox a spus că soluțiile trebuie să fie globale, deoarece AMR este răspândită peste tot.

O acțiune ar fi îmbunătățirea testării rapide pentru infecții, astfel încât antibioticele să nu fie prescrise incorect.

O alta ar fi îmbunătățirea gestionării apelor uzate pentru a elimina antimicrobienele. Totuși, astfel de procese sunt complicate și costisitoare.

„Tehnologia există, pur și simplu nu este folosită pentru că guvernelor nu le pasă atât de mult de mediu, cât le pasă de rezultatul final”, a spus Cox.

Latest news
știri